Спекулативната търговия с т.нар. меме акции и книжата на много от по-рисковите компании по време на пандемията от COVID-19 помогна на част от дребните инвеститори да реализират невероятни печалби, преди пазарът да отбележи сериозен спад през 2022 г.

99-годишният Чарли Мънгър, който е дясната ръка на легендарния инвеститор Уорън Бъфет, обаче е на мнение, че този вид спекулативна търговия е зависимост, от която трябва да се откажем.

„Хората обичат да залагат, проблемът е, че това е подобно на хероин“, казва Мънгър в интервю с инвестиционния директор на Berkshire Hathaway Тод Комбс.

Според него, определен процент от хората не могат да спрат да го правят, след като веднъж започнат. „Те просто се пристрастяват. Това наистина е лудост. Без спекулативната търговия светът би бил едно по-добро място“, казва още той. 

Според Мънгър, фондовият пазар привлича два вида инвеститори – дългосрочните и хората, които искат да залагат, като в казино. Проблемите идват, когато двете категории инвеститори търгуват заедно, казва още милиардерът.

Мънгът смята, че ефектите на спекулативната търговия са причинили Голямата депресия, която стартира с един от най-големите сривове на капиталовите пазари през 1929 г.

През миналата година част от т.нар. „меме акции“ поскъпнаха 100 пъти, преди стойността им да падне драстично.

Примери за това са AMC и GameStop, като първата беше заплашена от фалит, а втората години наред беше на загуба и струваше една малка част от това, на което се оценяваше през миналата година.

Попитан за различията между фондовия пазар и имотите, милиардерът казва, че акциите са по-добър избор, тъй като могат да се продадат по-лесно.

„Когато учех в Харвард, оборотът на борсата много рядко преминаваше 1 млн. долара. Днес на борсата в САЩ се търгуват книжа за по няколко милиарда долара дневно“, допълва той.

Партньорът на Бъфет за пореден път посочи, че спекулативната търговия може да навреди на пазара и че тази стратегия няма да е от полза за инвеститорите в дългосрочен план.

„Светът е пълен с глупави хора, които искат да залагат. Те обаче няма да се представят толкова добре в дългосрочен план, колкото търпеливите инвеститори“, пише Бъфет в едно от последните си годишни писма към акционерите на Berkshire Hathaway.