Вицепредседателят на Berkshire Hathaway Чарли Мънгър призова правителството на САЩ да забрани криптовалутите, както го направиха в Китай, заявявайки, че липсата на регулации е създала условия за жалка невъздържаност, излишък и хазартно мислене.

“Криптовалутата не е валута, нито суровина, нито ценна книга,” пише 99-годишният Мънгър в коментар за The Wall Street.

“Тя е хазартен договор с близо 100% предимство за банката, сключен в страна, където хазартните договори са регулирани само от щатите, които се  конкурират с по-слаби регулации,” казва още Мънгър. “Очевидно САЩ трябва сега да приеме нов федерален закон, който възпира това.”

Мънгър и неговият бизнес партньор Уорън Бъфет отдавна са скептично настроени спрямо криптовалутите, застъпвайки тезата, че те не са материални или производствени активи.

Поредният коментар на Мънгър идва на фона на проблемите на индустрията на криптовалутите - от провали на различни проекти до ликвидни кризи, които бяха задълбочени от фалита на FTX, една от някогашните най-големи криптоборси.

Пазарът на криптовалути изгуби над 2 трлн. долара от стойността си през миналата година. Цената на биткойна падна с 65% през 2022 г., след което нарасна с около 40% - до 23 824 долара, според данни на Coin Metrics.

Популярният инвеститор заяви, че в последните години непублични компании са емитирали хиляди нови криптовалути, които се търгуват публично без каквото и да било предварително одобрение от правителството.

Той посочва два “интересни прецедента”, които могат да насочат САЩ към предприемането на разумни действия. Първо, Китай забрани услугите, които предлагат търговия, емитиране на токени и деривативни инструменти за виртуални валути.

Второ, от началото на 18-и век Английският парламент забранява всякаква търговия с нови обикновени акции и запазва тази забрана в продължение на около 100 години, посочва Мънгър.

Какво би трябвало да направи САЩ, след като бъде наложена забрана на криптовалутите? Според Мънгър има едно действие, което би било логично – да благодари на комунистическия лидер на Китай за този прекрасен пример на здрав разум.