Британският паунд поевтиня до рекордно ниско ниво през есента, когато инвестторите въстанаха срещу бюджетните планове на бившия британски премиер Лиз Тръс. Сега той прави завръщане.

Вчера британската валута достигна най-високото си ниво спрямо долара от 10 месеца, преминавайки границата от 1.25 за първи път от юни 2022 г. Паундът, който поскъпва с около 3.3% спрямо долара през 2023 г., е най-добре представящата се валута сред развитите икономики.

Британската валута беше подкрепeна от индикациите, че икономиката на страната се справя по-добре от очакваното. Смята се, че икономическата активност бележи ръст от 0.1% през последните три месеца на миналата година, след като преди това прогнозите бяха за липса на ръст.

БВП нараства с 0.3% през февруари след понижение от 0.5% през декември.

Тази устойчивост повишава очакванията, че Централната банка на Англия ще запази агресивните повишения на лихвите, въпреки опасенията относно състоянието на глобалния банков сектор.

Повишаващите се лихви могат да подкрепят местната валута, защото помагат за привличането на чуждестранни инвеститори, които търсят по-висока доходност.

Инфлацията във Великобритания нарасна до 10.4% на годишна основа през февруари, което подчертава необходимостта от това Централната банка на Англия да запази твърдия си подход.

Обратът при паунда

Британският паунд падна близо до 1.03 спрямо долара през септември 2022 г., след като правителството на Тръс представи планове за увеличаване на дълга, докато в същото време намалява данъците, което предизвика паника на финансовите пазари и породи страхове от рецесия в Обединеното кралство.

През януари Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че британската икономика ще се свие с 0.6% тази година, докато всички други развити икономики ще отбележат ръст, макар и малък.

“В стойността на паунда беше отразен много песимизъм,” казва пред CNN Франческо Песоле, валутен анализатор в ING.

От началото на годината рязкото понижение на цените на енергийните продукти и отварянето на Китай обаче доведоха до известно облекчение по отношение на икономическите перспективи.

“Имаше голямо преоценяване на очакванията относно икономическия растеж в Европа и това засегна и Великобритания,” казва Песоле.

Еврото също беше подкрепено от тези процеси, като поскъпва с 2.3% спрямо долара през 2023 г. Повишението в стойността на паунда е по-голямо отчасти заради това, че спадът през 2022 г. беше по-рязък, смята Песоле.

И двете валути бяха подпомогнати от резкия спад на долара от достигнатите през септември върхове, на фона на опасенията от рецесия в САЩ.

Липсата на яснота около следващите стъпки на Федералния резерв също ограничава „зелените пари“ в последните седмици. Нараснаха спекулациите, че Фед може да спре с повишенията на лихвите поради опасения относно икономиката след фалита на Silicon Valley Bank през миналия месец.

Джордан Рочестър, валутен анализатор в Nomura, смята, че паундът може да поскъпне до 1.30 спрямо долара тази година, като има “потенциал и за още повече.”

Въпреки това той вижда и рискове предвид несигурността около плановете на Централната банка на Англия и това как повишенията на лихвите ще се отразят на икономиката.

Песоле пък предупреждава, че колебанията на валутите често са прекалени, когато на пазарите има волатилност, какъвто е периодът сега.