Vogue Philippines постави на корицата на априлския си брой Апо Уанг-Од.

106-годишната татуистка е най-възрастният човек, появявал се някога на челната страница на списанието в световен мащаб.

Уанг-Од – известна още като Мария Огай, усъвършенства специфична татуистка техника още в тийнейджърска възраст, учейки се от баща си.

Живееща в планинското село Бускалан, на около 15 часа северно от Манила в провинция Калинга, тя се смята за най-стария мамбабаток в страната — или традиционен татуист от Калинга.

Някога татуировките, които Уанг-Од създава само с помощта на бамбукова пръчка, трън от дърво помело, вода и въглища, са носени от местните воини бътбът. Сега международните туристи, търсещи характерните за нея геометрични дизайни, съставляват голяма част от клиентелата й.

„Провъзгласена за последния мамбабаток от своето поколение, тя е отпечатала символите на племето Калинга – означаващи сила, смелост и красота, върху кожата на хиляди хора, правили поклонение в Бускалан“, се казва в публикация на Vogue Philippines в социалните медии.

Това изкуство може да се предава само на кръвни роднини, като Уанг Од обучава своите внучки Елянг Уигън и Грейс Паликас от няколко години.

„Всичките ми приятели, които правеха татуировки, починаха“, заявява тя пред CNN Travel през 2017 г.

„Аз съм единствената останала жива, която все още прави татуировки. Но не се страхувам, че традицията ще умре, защото обучавам следващите майстори на татуировките. Това изкуство ще съществува, докато хората идват и си правят татуировки“, добавя тя.

"Докато мога да виждам добре, ще продължа да правя татуировки. Ще спра, когато зрението ми се замъгли," допълва Уанг Од.

Главният редактор на Vogue Philippines Беа Валдес казва, че служителите на изданието са решили единодушно татуистката да бъде на корицата.

„Чувствахме, че тя представлява нашите идеали за красота в нашата филипинска култура. Вярваме, че концепцията за красота трябва да се развива и да включва разнообразни и всеобхватни лица и форми. Това, за което се надяваме да говорим, е красотата на човечеството“, добавя Валдес.

Преди появата на Уанг Од във Vogue Philippines, рекордът за най-възрастен модел на корицата на Vogue се държеше от актрисата Джуди Денч, която се появи начело на британския Vogue през 2020 г., на 85-годишна възраст.