Лукът е ключова съставка в почти всяко ястие във Филипините - от салати до яхнии. Сега обаче зеленчукът струва близо три пъти повече от пилешкото месо в страната.

Червеният и белият лук са се продавали на цени от 600 филипински песо (11 долара) за килограм в началото на седмицата, в сравнение с 220 песо (4 долара) за килограм пилешко месо, според данни на Министерството на земеделието.

Дори и телешките гърди са с 30% по-евтини от лука, след като цената на зеленчука скочи до над дневното минимално заплащане в страната.

Джоуи Салседа, икономист в Камарата на представителите във Филипините, заяви наскоро, че страната има “най-високите цени на лук в света,” а филипинците масово се оплакват в социалните медии от поскъпването.

Скокът в цените на лука дойде, след като поредица от супер тайфуни удариха Филипините през миналата година, увреждайки реколта за десетки милиарди песо.

Южноазиатската страна се бори с повишаващата се инфлация в последните месеци, като потребителските цени нарастват с 8.1% през декември, достигайки 14-месечен връх, според местната статистическа служба.

Рекордно високите цени предизвикаха редица официални разследвания, в това число от страна на народни представители и на омбудсмана на страната, който заяви наскоро, че се разглеждат евентуални манипулации на цените.

Контрабанда на лук 

Лукът се е превърнал в толкова търсена стока, че се внася контрабандно в страната.

На 23 декември митническите власти конфискуват бял лук на стойност 310 000 долара, скрит в пратка с дрехи. Два дни преди това червен лук от Китай на стойност 364 000 долара е открит в кутии за сладкиши и също е конфискуван от властите.

Местен сенатор призова за създаването на работна група, която да се бори с контрабандата на лук. Президентът Фердинанд Маркос-младши заяви, че се надява да намери начин да продаде конфискуваните количества лук, за да облекчи проблемите с предлагането.

Президентът Маркос, който е и министър на земеделието, одобри вноса на 21 060 метрични тона лук тази седмица, като доставката се очаква да пристигне до 27 януари, според CNN Филипините.

Вносът обаче е временно решение. Пикът на сезона на реколтата от лук е през февруари, като надеждите са, че тогава цените ще се понижат.