По 65 лева за килограм искат пекарни за козунак без захар дни преди Великден.

Поръчките дори са запълнени и желаещите вече не могат да направят заявка за празника, показва проверка на darik.bg. Здравословният козунак се предлага в разфасовки по 600 грама, като цената е 39 лева за бройка.

За веган козунак от 550 грама пък цената върви от 28 до 32 лева, в зависимост от съставките в него. Или излиза, че килограм струва 58 лева. И тук вече поръчки почти не се приемат, тъй като желаещите са много.

Най-важното хранене за деня: Какво е най-добре да закусваме?

Не така стоят цените при обикновените козунаци – малките по 400 грама се продават по 4 лева в големите вериги, а големите по 600 грама родно производство вървят по 7-8 лева. Така цената за килограм излиза около 10-12 лева.

В сравнение с миналата година, увеличението е с около 3-4 лева за килограм. За великденската трапеза през 2022 г. килограм козунак се е продавал средно по 8.64 лева, показват данните на Системата за агропазарна информация.

Какви пари ни удържат от заплатата и колко взимаме чисто в края на месеца

Между 15 и 30 лева ще платим, ако решим да си купим от вносните заместители на козунака, като панетоне, например. В тях обаче има много консерванти, затова и издържат доста по-дълго.

По-скъпи яйца

Най-сериозна тази година е разликата в цените на яйцата спрямо 2022 г. В хипермаркетите седмица преди Великден бройката върви по 40-50 стотинки при 30-35 стотинки през миналата година. Може да си поръчате и яйца от ферма, като цената е около 70 стотинки за брой.

Производителите аргументират високата цена с това, че кокошките са отглеждани свободно, на открито и имат гнезда, стоянки и дори чесалки. Така, според тях, кокошките боледуват по-малко, следователно не се нуждаят от антибиотици. 4

Рекордьор са еко яйца, които се продават по 85 стотинки за брой.

Все повече българи бързат да се пенсионират

Белите яйца в магазините пък обикновено са внос от Полша, тази година обаче тяхната цена е по-висока от нашата, казват производители. На пазара ни има и яйца, внесени от Украйна, за които проверка на БАБХ установи, че са безопасни за консумация.

Откъде е яйцето можете да познаете по печата върху черупката.

Агнешкото да е с печат

Ферми вече предлагат цяло агне може за Великден директно от производителя. Записванията вървят, а датите за доставка са силно ограничени. Цените обаче са доста солени - производители искат по 230 лева за агне, което тежи 13-15 килограма.

Отново от фермата агнешкият бут върви по 31 лева за кг, а комплект за дроб сарма – по 18 лева за кг. Доста по-евтино излиза, ако пазарувате в големите вериги, там задна четвъртина върви по 21 лева за кг, но получавате и ребрата.

През миналата година средната цена на агнешката плешка е вървяла около 21 лева за кг, а сега е около 23 лева за кг или с 2 лева отгоре.

Плащаме за храна колкото германците, но с 4 пъти по-ниска заплата

Овцевъди вече предупредиха, че вносно македонско и румънско месо влиза у нас, а в кланиците се пакетира и продава като българско. Българското месо е със син печат, с номера на кланицата, поставен на плешката или бута на агнето.

Месото трябва да бъде свежо, без потъмняване, с приятен мирис, обясняват експерти по безопасност на храните. Вносното агнешко има червен печат, а на щандовете в търговската мрежа задължително трябва да има табели за произход на месото.

Цените на домати и краставици са по-ниски

И тази година салатата за великденската трапеза ще ни излезе солена. Над 4 лева върви килограм домати на дребно в магазините, а краставиците се продават средно по 4.86 лева.

Въпреки че си мислим, че тази година цените са рекордни, се оказва, че и миналата година цената им е била над 4 лева. За Великден килограм домати е струвал 4.71 лева, а краставиците са се продавали по 4.13 лева.

И докато домати и краставици слабо поевтиняват седмица преди празника, то цените на зелената салата и картофите се вдигат. На едро марулята върви над 1 лев, а на дребно се продава по 1.50 - 1.70 лв. за брой.

Цената на картофите е 1.34 лева за кг на борсите, а на дребно вървят средно по 1.74 лева.

Какъв е жизненият стандарт в България от 1944 г. до днес

Сериозна разлика има при цената на олиото. По данни на САПИ миналата година по Великден бутилката е струвала 5.90 лева. В момента цената е с над 1 лева по-ниска – средно 4.72 лева за литър.

По-скъпо обаче ще ни струва килограм ориз, ако решим да правим дроб сарма. Миналата година оризът е струвал около 3.70 лева за кг, а сега по магазините върви по 4.30 лева.

Така великденската трапеза миналата година за едно 4-членно семейство е струвала средно 140 лева. През тази ще трябва да платим поне 10 лева отгоре.

Ако обаче решим да се поглезим и вземем продуктите от фермата или си купим здравословен козунак и яйца, ще платим поне 35-40 лева повече.