Предлагането на телевизионен продукт все повече се доближава до това на стрийминг платформите. Вече не е задължително да гледате телевизия само на вашия телевизор.

Това каза в рубриката Портфейл в ефира на Дарик радио Владимир Христов, директор „Маркетинг частни клиенти и продуктово развитие“ в Yettel. 

Интерактивната телевизия на Yettel вече е налична за потребителите, независимо дали са клиенти на телеком оператора или не.

Платформата дава възможноста на абонатите да ползват допълнителни функции, базирани изцяло на съдържанието, което искат да гледат - да спират предавания на пауза, да гледат няколко часа или няколко дни назад, както и да гледат телевизия на различни устройства - лаптопи, таблети, телефони и т.н. 

"Yettel има много добре развита мобилна мрежа, преди няколко години пуснахме и 5G, като 60% от населението на страната вече има достъп до тази технология.

Затова предлагането на телевизията стартира в пакет с домашен интернет през 5G покритието. Целта е да гарантираме качеството на услугата", обясни Владимир Христов. 

В началото интерактивната телевизия ще се предлага в два пакета, които могат да бъдат комбинирани с различна скорост на интернет услугата. За първите 6 месеца цената ще е 1 лв. на месец, а след това ще варира, в зависимост от избрания пакет, в границите от 32.99 и 49.99 лева на месец. 

"Скоростта на 5G интернета е до 300 мегабита и качеството е изключително високо. Вече имаме десетки хиляди клиенти, които са удовлетворени от услугата. И затова смятаме, че ще е много добре телевизията да стъпи на тази свързаност", каза още Христов. 

Той заяви още, че платформата, която сега стартира в България, работи в още няколко държави от Централна и Източна Европа. 

Според него, младото поколение, което гледа стрийминг платформите, може да използва интерактивната телевизия по същия начин. Много от тях обичат да пътуват и дори нямат телевизори в домовете си.

Затова едно от големите удобства е възможността да гледаш телевизия от всяко устройство. 

Все повече хора се вълнуват не от това, което програмният директор на дадена телевизия е решил да пусне в определен сегмент от програмата, а се водят от съдържанието, което те търсят. 

"Ако вие харесвате спорт, ще можете с един клик в платформата да видите всички спортни предавания, които се предават на живо или тези, които предстоят в следващите часове.

Ако пък харесвате шоу програми и изгледате един епизод на някоя от тях, след това ще можете да гледате всички останали епизоди, подредени в профила ви в приложението на телевизията", разказа Владимир Христов.

По думите му, в платформата ще има и рейтингова система за филмите, която също ще е от полза за потребителите. 

Компанията работи активно за това след няколко месеца да бъде възможно Yettel TV да може да работи с всякакъв интернет, не само в България, но и в целия Европейския съюз. 

"Над 90% от домакинствата в България гледат телевизия, въпросът е каква. Между 25 и 30 процента от населението има достъп до интерактивна телевизия, според официалните данни.

Това означава, че около 70% от домакинствата все още гледат телевизия по "стария начин" и ние смятаме, че нашата платформа би подобрила значително тяхното изживяване", коментира Христов. 

Броят на програмите, които се излъчват в HD качество, е един от най-високите в България. Платформата поддържа и 4K съдържание, стига каналът да го предлага.

Освен това, за клиентите които не разполагат с т. нар. смарт телевизор, Yettel ще предложи специално устройство, което на практика превръща всеки телевизор в "умен" и позволява връзка с интернет и използването на различни популярни приложения.

"Съдържанието за нас е най-важното нещо, затова оттук нататък ние ще направим всичко възможно да интегрираме максимален обем съдържание в платформата. Така българският зрител ще има достъп до всичко, което би му било интересно, на едно място.

Имаме да свършим още работа и в посока на това телевизията да бъде достъпна на всички видове мобилни телефони и операционни системи и на всички марки смарт телевизори", заяви Христов.