Годината беше тежка за всички участници на капиталовите пазари, включително и за най-добрите мениджъри. В последните 12 месеца станахме свидетели на война, висока инфлация, ръст на лихвите по кредитите и спад на основните индекси.

Това обаче не попречи на най-богатите хеджфонд мениджъри да продължат да увеличават състоянието си.

Според данни от годишната класация на сп. Forbes, топ 20 на най-богатите милиардери в сферата на финансите вече разполагат с общо състояние от 245 млрд. долара. Това е с 4 млрд. долара повече спрямо година по-рано.

Доходността на всичките тези 20 мениджъра е коренно различна.

Кен Грифин отбелязва най-печелившата година в историята. Това помага на богатството му да се увеличи със 7.8 млрд. долара през 2022 г. и днес то възлиза на 35 млрд. долара.

Фондът Wellington на Citadel носи 38% доходност на инвеститорите, на фона на понижение в индекса S&P500 от близо 20 на сто.

Невероятната година на Citadel извежда Грифин до челното място сред най-богатите хеджфонд мениджъри в света. Втората позиция е за Джим Саймънс, управляващ Renaissance Technologies и разполагащ с 28.1 млрд. долара.

Третото място е за Рей Далио, който се оттегли от основаната от него компания Bridgewater Associates, която днес е най-големият хеджфонд в света по размер на управляваните активи. Далио в момента разполага с 19.1 млрд. долара.

Списание Forbes преброява 47 мениджъра, които имат състояние, по-голямо от 1 млрд. долара. Те разполагат със съвкупно богатство от 312 млрд. долара спрямо 310 млрд. долара година по-рано.

Само за година Citadel на Кен Грифин генерира печалби за инвеститорите си в размер на 16 млрд. долара. От 2020 г. насам той постига доходност от 118% спрямо 25% ръст за широкия индикатор S&P500.

Грифин е един от деветте щатски хеджфонд мениджъри, заемащи място сред топ 10 на най-богатите в света. Сред тях са още Саймънс, Далио, Дейвид Тепър (18.5 млрд. долара), Стив Коен (17.5 млрд. долара) и Карл Айкън (17.5 млрд. долара).

Най-богатият финансов мениджър е Майкъл Плат, разполагащ с 16 млрд. долара. От 2015 г. той вече не управлява чужди активи, след като върна парите на инвеститорите си заради слаби резултати, като в момента компанията му BlueCrest Capital Management се грижи единствено за собствените му средства.

От тогава до днес Плат постига годишна доходност от поне 25%, а за миналата година отчита възвръщаемост от 153%, залагайки на сериозен ръст на инфлацията и лихвите. През 2020 г. План постига нетна доходност от 95%.

В топ 10 попадат още Израел Енгландер (11.5 млрд. долара), Чейс Колман (8.5 млрд. долара) и Дейвид Шоу (7.9 млрд. долара). Джордж Сорос се нарежда на 16-а позиция с 6.7 млрд. долара.