Индексите на Wall Street регистрираха разнопосочни движения - в очакване на ключовите данни за инфлацията и началото на отчетния сезон за първото тримесечие.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average затвори на положителна територия с ръст от 0.3%, подкрепен от секторите на промишленоста, суровините и транспорта, докато поевтиняването на технологичните акции повлече технологичния Nasdaq Composite надолу с 0.4%.  

Широкият борсов индикатор S&P 500 приключи почти без изменение. 

Вчера президентът на Федералния резерв на Чикаго Остан Гулсби призова за предпазливост, предупреждавайки, че централната банка трябва да внимава с повишаването на лихвите и да не бъде твърде агресивна в усилията си да укроти инфлацията.

По-късно днес се очаква публикуването на данните за ръста на потребителските цени в САЩ, който ще даде насока за инфлационните тенденции в страната. 

На месечна база анализаторите очакват спад в темповете на ръста и на водещия, и на основния ценови индекс, съответно до 0.2% и 0.4%. На годишна база консенсусната прогноза е за спад на инфлацията до 5.2% спрямо отчетените 6% предходния месец.

Основният индекс обаче, който изключва нестабилните цени на храните и енергията, се очаква да нарасне от 5.5% на 5.6%.

Тъй като инфлацията постепенно се приближава до средната годишна цел на Фед от 2%, пазарните участници оценяват вероятността от ново повишаване на лихвения процент с 25 базисни пункта през май на около 67%.

Освен данните за инфлацията, инвесторите ще следят отблизо и началото на сезона на отчетите, който започва в петък с резултатите от три от водещите американски банки - Citigroup, JPMorgan Chase и Wells Fargo.

Анализаторите очакват общите печалби на компаниите от S&P 500 за първото тримесечие да паднат с 5.2% на годишна база.

Тази сутрин на стоковите пазари петролът регистрира минимален ръст от 0.1%, като фючърсите на американския лек суров петрол се търгуват на ниво от 81.59 долара за барел, докато тези на сорта брент са на цена от 85.67 долара за барел. 

Вчера данните на Американския петролен институт показаха, че петролните запаси в САЩ неочаквано са нараснали с около 300 000 барела през седмицата до 7 април. Това обаче отчасти е провокирано от тегленето на 1.6 милиона барела от Стратегическия петролен резерв на страната.

Перспективата за ограничаване на световното предлагане след обявените съкращения на добивите от страна на ОПЕК+ в момента поддържа положителната тенденция на цените. 

Златото поскъпна с 0.8% в сутрешните часове. Ценният метал към момента се търгува на ниво от 2034 долара за тройунция.