Големите поръчки на новата суперкола на Lamborghini са доказателство, че богатите собственици на автомобили продължават да харчат пари. Това каза главният изпълнителен директор на компанията Стефан Винкелман пред CNBC.

Lamborghini вече има списък от чакащи да купят plug-in хибрида Revuelto, представен през март.

Продажбите и при останалите производители на луксозни автомобили - Ferrari, Bentley и Rolls Royce, за 2022 г. са рекордни. 

Акциите на Ferrari добавят 27% към стойността си от началото на 2023 г. 

За 2022 г. от Lamborghini хвалят с произведени 9 233 автомобила, или с 10% повече спрямо 2021 г.

Според Винкелман, все още е рано да се прогнозират тазгодишните продажби, но ако поръчките останат същите, както и през първото тримесечие, то и настоящата година ще е рекордна.

Все повече производители на луксозни автомобили работят по електрически модели, които да доминират над Tesla.

Всеки модел на Lamborghini след Revuelto ще е хибрид, като plug-in версии ще имат и Urus, и Huracan. От компанията прогнозират, че първите изцяло електрически коли ще са на пазара през 2028 или 2029 г. 

Новото Revuelto разполага с 6.5-литров, V12 двигател с 1 001 к. с. Той може да достигне максималните 349 км/ч, а до 100 км/ч ускорява за 2.5 сек.

С хибридизацията си автомобилът вече е с 30% по-енергийно ефективен. Производството на модела се очаква да започне през втората половина на 2023 г., като първите коли ще се доставят в САЩ през четвъртото тримесечие на настоящата година.