Стойността и броят на сделките с рисков капитал в Европа падат в първото тримесечие на годината, след като инфлацията и по-високите лихви ограничиха мобилизацията на капитали, а компаниите бяха поставени под натиск да ограничат разходите и да подобрят маржовете на печалба, информира PitchBook.

Стойността на сделките с рисков капитал пада с 32.1%, в сравнение с предходното тримесечие - до 11.8 млрд. евро, се казва в доклада на компанията за първото тримесечие. Броят на сделките пък намалява с 19.2%.

Отбелязвайки сериозните съкращения на служители през първото тримесечие, в това число от страна на големи играчи, като Alphabet, Amazon и Meta, от PitchBook казват, че макроикономическата среда е станала по-предизвикателна за компаниите, които търсят финансиране.

Експертите посочват, че увеличаващото се време между набиранията на средства за стартъпи и разрастващи се компании ще бъде ключова тема тази година, заедно с допълнителните съкращения във вече зрели компании, финансирани с рисков капитал.

Стойността на излизанията при компаниите за рисков капитал в Европа пада с 69.6% на тримесечна база до 1.6 млрд. евро, което е най-ниското ниво от първото тримесечие на 2020 г.

От PitchBook очакват затишието при излизанията да се запази в следващите няколко тримесечие на фона на волатилността на публичните пазари през последните 12 месеца.