Когато Трини Уудол основава своята компания за продукти за грижа за кожата и грим Trinny London през 2017 г., тя често се сблъсква със скептицизъм.

Тя обаче успява да направи бизнеса си успешен, като продажбите й процъфтяват по време на пандемията от коронавирус.

Trinny London предлага най-различни продукти за грим, както и продукти за грижа за кожата, насочени към различните видове кожа и кожни проблеми. Онлайн инструмент помага на клиентите да избират подходящите за тях продукти и да поддържат кожата си по възможно най-добрия начин.

В свое интервю за CNBC наскоро Уудол заявява, че според нея, това, че бизнесът ѝ е онлайн, е помогнало при настъпването на пандемията.

“По време на локдауните работата ни нарасна трикратно и четирикратно,” обяснява Уудол, допълвайки, че преди растежът е бил по-стабилен.

“Това беше повратен момент,” казва тя. Преди пандемията повечето козметични марки се фокусираха върху директните продажби, което затрудняваше приспособяването им към онлайн продажбите, тъй като имаха по-малко присъствие в онлайн пространството, отбелязва Уудол.

Изграждането на марка

Не само продуктът е важен обаче, а и това да се гарантира, че той ще достигне до подходящите хора, казва тя. “За изграждането на бизнес в днешния свят в индустрията, в която работим ние, е важно да имате общност от жени и да говорите с тях на език, който разбират”.

Един от начините, по които Уудол прави това, е чрез социалните медии - както през нейните лични профили и тези на Trinny London, така и чрез онлайн общностите на компанията, известни като “Trinny племена.”

“Социалните медии ви позволяват да сте честни и открити и да поведете хората на пътешествие,” обяснява тя.

"Да сме истински и реалистични онлайн е ключова част от марката Trinny London и маркетинговата й стратегия. Това означава да говорим за продуктите без филтър, по един достъпен начин и да гарантираме, че посланието отговаря на клиента, вместо да използваме модел за 20-годишни, за да продаваме подукти на 35-годишни", обяснява Уудол.

Финансовата страна

Друга ключова част от изграждането на Trinny London е осигуряването на инвеститори за финансирането на бизнеса. По данни на Pitchbook компанията се е оценявала на 22.19 млн. долара през юли 2018 г., като последната ѝ оценка е от 36.1 млн. долара през юли 2021 г.

Според Forbes, пазарната оценка е достигнала 250 млн. долара в началото на 2021 г. Данни на Dealroom показват, че Trinny London e генерирала 59.8 млн. паунда (74 млн. долара) приходи през 2021 г.

Рекламирането на насочена към жените марка на рискови капиталисти, които са преобладаващо мъже, обаче не винаги е лесно, казва Уудол.

Например, много от тях водят със себе си своя асистентка или секретарка и ги питат дали биха купили продукта, казва тя.

Други пък й казвали, че жените в 30-те и 40-те си години никога не биха купили от онлайн марка и че тя трябва да се цели в по-млади жени, но в крайна сметка, Уудол постига успех.

Нейният най-важен съвет към жените основателки на компании обаче не е свързан с парите или с продукта, а с това човек да остане фокусиран върху своята идея и цели.

“Ако имате идея, трябва да се придържате към своята собствена лента,” казва Уудол, допълвайки, че обръщането на прекалено много внимание на това какво правят другите може да бъде пречка.