Китайска технологична компания уволни свой служител, прекарал двуседмичния си болничен на тропически остров, вместо да се лекува у дома.

Мъжът, споменаван само с фамилното си име Ксу, е оспорил действията на своя работодател, но съдът отхвърли искането му за възстановяване на работа, пише National Business Daily.

Ксу е загубил и 90 000-те долара, присъдени му от първата инстанция в делото между двете страни. Изданието не посочва името на работодателя, знае се само, че е от столицата Пекин.

Случаят е от 2019 г., когато Ксу поискал двуседмичен платен отпуск. Молбата му била отхвърлена от неговия мениджър, тъй като по това време компанията изпитвала нужда от работна ръка, за да завърши проектите си.

Служителят казал пред своя мениджър, че вече имал купени самолетни билети до остров Хайнан, известен като „китайския Хавай“, заедно с детето си.

След като получил отказ, Ксу предоставил болничен за периода от 18 до 31 юли. Според документите, той страдал от болки в гърба и световъртеж.

Лекарят на служителя препоръчал почивка и упражнения. Болничният бил приет от компанията, пише още NBD. 

Един от служителите на Ксу обаче го забелязал на летището по време на болничния му и докладвал на мениджмънта на компанията.

Последвало обаждане от мениджъра до Ксу, който казал, че по време на болничния не е пътувал и го е прекарал в Пекин. Два дни по-късно компанията уволнява служителя за измама и предоставяне на неверни факти.

Случаят бил отнесен до съда, като на първа инстанция съдът постановил, че на служителя следва да се изплатят 90 000 долара за нарушаване на трудовото законодателство.

Компанията обаче обжалвала на по-горна инстанция и спечелила делото. Решението на съда е окончателно, тъй като служителят е пътувал, а не е останал да почива у дома.