Около 5 000 служители на автомобилния гигант General Motors са избрали да се включат в програмата на компанията за доброволно напускане.

Обявена през миналия месец, тя цели намаляване на персонала и фиксираните разходи.

Главният финансов директор на GM Пол Джейкъбсън заяви, че компанията очаква близо 1 млрд. долара отчисления за тримесечието като резултат от програмата.

Намаляването на броя на служителите е част от плановете на GM за спад в структурните разходи с 2 млрд. долара до края на 2024 г.

Джейкъбсън също заяви, че процентът на включилите се в “Програмата за доброволна раздяла” е в тон с предварителните очаквания и поставя GM “в позиция” да избегне съкращения.

От GM очакват повечето служители, които са се включили в програмата, да напуснат компанията до края на юни.

Миналия месец главният изпълнителен директор на GM Мери Бара заяви, че ако броят на включилите се служители не е достатъчен, ще трябва да се пристъпи към принудително освобождаване.

Програмата за доброволно напускане е предложена на повечето от 58-те хиляди служители „с бели якички“ на компанията в САЩ. За да отговарят на условията, те трябва да имат 5 години стаж към 30 юни тази година. За служителите на ръководни нива изискването е две години.

GM обяви през януари програмата, която цели да намали разходите с 2 млрд. долара, заявявайки, че между 30% и 50% от спестените средства се очакват през 2023 г.

През тази седмица Джейкъбсън заяви, че GM вероятно ще се доближи до горната част на този процентен диапазон за 2023 г. “Смятаме, че реализирахме доста добър старт на програмата,” заяви той.

Миналия месец GM обяви, че очаква да отчете отчисления преди данъци в размер на 1.5 млрд. долара във връзка с обезщетенията, които се изплащат на служителите. По-голяма част от сумата се очаква да е в брой и да попадне в първото полугодие.

Компанията ще предложи допълнителни подробности относно програмата за доброволно напускане на 25 април след обявяването на резултатите за първото тримесечие.

Вчера акциите й поевтиняха с 1.42%, до 34.59 долара за брой.