Доскоро беше трудно да се говори за това как една тютюнева компания да бъде устойчива - при положение че основният продукт, който произвежда и продава на потребителите, е доказано вреден.

Затова преди почти 15 години Филип Морис започна да инвестира в ново поколение продукти, с които да замени основния.

Така започна разказа си за устойчивите практики на Филип Морис Диляна Якова, мениджър "Регулации и устойчиво развитие" във Филип Морис България, по време на форума ESG - Investing in our future, организиран от Darik Business Review.

„Тези продукти от ново поколение са алтернативи на тютюнопушенето. Вече има множество научни изследвания, които доказват, че те са по-добра алтернатива на това пълнолетните потребители да продължат да пушат.

Разбира се, това се отнася за тези от тях, които не искат или не могат да спрат да пушат. Компанията предлага тези продукти на хора, които искат да откажат тютюнопушенето“, продължи тя.

По нейни думи, с промяната на основния си продукт компанията стартира темата за устойчивостта.

"Всъщност, устойчивостта и развитието на компанията в тази посока е свързано с по-голяма трансформация. Това не е само промяна в продукта, а и в начина, по който говорим със заинтересованите страни. Това е промяна на цялостния ни бизнес модел", каза експертът.

Към настоящия момент Филип Морис e първата и все още единствена компания, ангажирала след време да спре да произвежда цигари и да премине изцяло към бездимно бъдеще, каквато е мисията й.

„Ние сме в средата на процеса в момента - с единия крак в миналото на една изключително конкурентна цигарена индустрия, а с другия крак в бъдещето без тютюнев дим“, каза още Якова.  

Трансформациите, които налага устойчивостта в дългосрочен план

По отношение на големите трансформации, на които компаниите трябва да са готови, за да бъдат устойчиви в дългосрочен план, Якова посочи, че не са много онези, които предизвикват тази трансформация отвътре навън.

Тя смята, че процесът е пожелан от мегатрендовете, от обществото, климата, пазара, акционерите, заинтересованите страни и регулаторите, но за да се тръгне по този устойчив път, трябват вътрешен стимул и цялостна вътрешна промяна.

Ролята на хората в развитието на един устойчив бизнес

„Хората са двигателят на трансформацията във Филип Морис България“, заяви Якова.

Много от програмите и инициативите на компанията за служителите й са в основата на социалната част от ESG практиките. 

За миналата година Филип Морис България инвестира 1 500 часа и половин милион лева в обучение на служителите. „Компанията предоставя възможност на всеки от тях да намери и припознае себе си като част от нея и като част от тази трансформация“, каза още Якова.

Добрите практики

„Като отговорна компания, Филип Морис България развива дългосрочна програма в тютюнопрозводителните региони. Тя се нарича „Забавно лято, грижовна есен“ и се състои от четири панела, давайки възможност за облагородяване и подпомагане на всяка част от тези общности“, според Якова.

Сред тях има детски панел, панел за специализирани медицински грижи за по-възрастни хора в отдалечени региони, предприемачески панел за хора с бизнес идеи, както и панел, който представлява учителска академия за преподавателите в тези отдалечени общности.

Мястото на новите технологии

„Новите продукти, които компанията предлага като алтернативи на тютюнопушенето, неизменно са свързани с технологиите, защото се ползват с електронни устройства.

Всичко това е базирано на много солидни научни изследвания и иновации и можем да кажем, че при нас тази устойчива посока на развитие е неизменно свързана с технологиите“, заяви Якова.

По отношение на посоката на устойчиво развитие, Филип Морис България изготвя проучване с консултантската компания denkstatt България относно значимите теми, върху които трябва да се работи на местно ниво.

Предстои окончателно да бъдат направени изводите от него, но предварителните резултати показват, че компанията е на прав път, а здравните последици от нейния продукт са изведени като най-основната тема, върху която трябва да работи.

Следващата по важност тема, по която Филип Морис България работи, са отпадъците от нейните продукти. Най-новите данни сочат, че на глобално ниво компанията успява да рециклира 86% от всички устройства, върнати от потребителите.

На местно компанията има и друга програма с името „Промени картинката“. Това е информационна кампания, която призовава потребителите да изхвърлят отговорно фасовете си, като Якова изрази надежда, че до пет години картинката наистина ще се промени в това отношение.  

ESG - Investing in the future се проведе с подкрепата на Yettel, ОББ, Филип Морис България, Кока-Кола ХБК България, Аксенчър България, Кауфланд България, Летище София и Българска фондова борса.

Повече за събитието можете да откриете в LinkedIn и Facebook каналите на Darik Business Review.