Основата на устойчивия бизнес е той да бъде печеливш. Защото, ако една компания не е силна, ако тя не се развива, не расте и не създава работни места, дори и най-добрата ESG политика няма да работи. 

Това заяви управляващият партньор на denkstatt Bulgaria Боян Рашев, който взе участие в конференцията ESG - Investing in our future, организирана от Darik Business Review. 

"Ако компанията е слаба и умре, целта за нетни нулеви въглеродни емисии ще се изпълни веднага. Но едва ли някой би искал това", коментира Рашев. 

Какво представлява т. нар. "greenwashing"? 

Терминът "greenwashing" обикновено се използва за практики, които само привидно намаляват екологичното въздействие на дадена компания или дейност, но на практика ползата от тях е минимална или никаква.  

Според Боян Рашев, базовата ценност на бизнеса е самото му съществуване, но, поради бюрокрацията и много други фактори, често се забравя.

Той каза още, че т. нар. "greenwashing" е това, което правят политиците, защото поставят нереалистични цели, след което се опитват да обяснят как те са постигнати, въпреки че това не е вярно. 

"Те се опитват да постигнат тези цели, вменявайки ги на бизнеса. Затова най-важното нещо в една ESG стратегия е тя да не бъде просто самоцел, а да допринася за това компанията да става по-силна и да генерира по-големи печалби в бъдеще.

Ако един бизнес се занимава с ESG, само за да покрие определени регулации, това неизменно ще се превърне в "greenwashing"", заяви Рашев. 

"Когато тези решения идват отдолу нагоре, те обикновено се успешни и печеливши. Но когато идват от Брюксел или са наложени от някаква друга администрация, нещата няма да завършат добре, защото изтласкват "махалото" в единия край на неговото движение, откъдето то много бързо може да отиде в другия", обясни консултантът.

Според него, това вече се вижда в САЩ, където политическият сблъсък между демократите и републиканците се води на територията на ESG политиките. А да се политизира бизнесът по този начин не е добре, смята Рашев.

Каква е ролята на консултанта? 

Управляващият партньор на denkstatt заяви, че ролята на консултанта е да намери именно този баланс на решенията, които, от една страна, осигуряват устойчивото развитие на бизнеса, а от друга го правят и по-силен. 

"Темата за устойчивото развитие покрива много неща. Документи, изискванията и насоките са в огромен обем и за неспециалистите са абсолютно неразбираеми. Освен това, някои от изискванията си противоречат, което прави задачата още по-сложна", коментира Боян Рашев. 

Според него, всеки бизнес има своите особености, но регулациите се опитват да ги вкарат в един "калъп", който не е особено ефективен. 

"Може обаче да се намери пресечна точка, която не само да изпълнява заложените цели в регулациите, но и да направи самия бизнес по-силен", каза Боян Рашев. 

Защо е важно устойчивото развитие? 

"Регулациите обаче са само "върхът на айсберга". Целият натиск за това светът да се развива по-добре, да намалява въздействието си върху околната среда, хората да живеят по-добре е вечен. Това никога няма да се промени, но в момента той е много силен.

Една голяма част от света вече е достатъчно богата, така че хората там да имат възможност да мислят и за други неща, а не само как да си платят енергията и да си купят храна.

Тази част от света е двигателят на тези политики, а младите хора не искат да работят за компании, които не са ясно позиционирани по отношение на тези каузи", каза още Рашев. 

По думите му, тази тенденция тепърва ще се засилва, защото тези млади хора в тази част на света имат правото да избират и да правят това, което ги удовлетворява. Така че, дори и от пазарна гледна точка, компаниите нямат избор и трябва да се съобразяват с тези тенденции. 

"Но те трябва да правят нещата по умен начин. Софтуерът е чудесно нещо, но той дава адекватен резултат, само ако в него са вкарани адекватни данни. Нещата са свързани и регулациите обличат в конкретни изисквания нещо, което вече съществува.

Въпросът е, че обличайки го в твърде много изисквания, те започват да стават контрапродуктивни, защото ограничават свободата на фирмите да решат какво, всъщност, е най-важно за тях", обясни управляващият партньор на denkstatt Bulgaria. 

Според него, това е огромен проблем, с който компаниите се сблъскват ежедневно, включително и в България. Но подчерта, че регулациите не са основната причина, поради която бизнесът трябва да прилага своите ESG стратегии. 

"Те са необходими, защото ги изисква не само пазарът, но и хората, които работят за нас. Оказва се, че когато една компания започне да изготвя доклад за устойчивото си развитие, тя открива различни "тъмни местенца" и процеси, които никой преди това не се е сещал, че трябва да управлява.

И това дава много възможности за оптимизация. Неизбежният външен натиск, който се наблюдава в момента, може да се използва по смислен начин, който да направи бизнеса по-силен", заяви Боян Рашев.