Mattel представи първата си версия на кукла Барби, представляваща човек със синдром на Даун.

Новата играчка е част от линията Mattel Barbie Fashionistas, която има за цел да предложи на децата по-разнообразни варианти на красотата и да се бори със стигмата около физическите увреждания.

Предишни версии на Barbie Fashionistas включваха кукла с протезен крак, със слухови апарати, в инвалидна количка и с кожното заболяване витилиго, което кара части от кожата да губят своя пигмент.

От Mattel посочват, че са работили по новата кукла в тясно сътрудничество с Националното общество за синдром на Даун в САЩ, за да са сигурни, че формата, характеристиките, облеклото, аксесоарите и опаковката точно представят човек със синдром на Даун.

Генетичното заболяване засяга когнитивните способности, причинявайки леки до тежки умствени увреждания и отличителни характеристики на лицето.

Mattel наскоро възприе по-всеобхватен подход към своята 64-годишна емблематична марка Barbie. Компанията отдавна е изправена пред критики, че дава на момичетата модел за подражание на женското тяло с нереалистични пропорции.

Десетилетия след дебюта си през 1959 г., куклите Барби продължават да бъдат със светла кожа, стройни, руси, с много тясна талия, широки гърди и винаги клатушкащи се на невероятно високи токчета.

След като през 2016 г. компанията се сблъска с намаляващи продажби, тя създаде Барби в по-реалистична форма и с разнообразен външен вид.

Куклата беше представена с четири типа тяло и седем тона на кожата, с 22 цвята на очите и 24 прически. Нейната еволюция продължи с Barbie Fashionistas, които се появиха три години по-късно.

Най-новата кукла Fashionista, за чието създаване Mattel казва, че е консултирано с медицински специалист, въвежда нова скулптура на лицето и тялото, илюстрираща жени със синдрома на Даун.

Лицето се характеризира с по-кръгла форма, по-малки уши, плосък носен мост, докато очите са леко наклонени във формата на бадем. Дланите й включват линия, характерна за хората със синдрома, посочват още от компанията, цитирани от CNN.

Новата Барби носи розови ортези за крака, които съответстват на роклята й, а маратонките й са с цип – използвани от ортопеди, за да поддържат глезените. Роклята й е на пеперуди и жълти и сини цветове - символи на осъзнаването и приемането на хората със синдром на Даун.

Колието на куклата е със символ, обединяващ общността със синдрома на Даун – така наречената тризомия 21, която го причинява.

„Нашата цел е да дадем възможност на всички деца да се разпознаят в Барби, като същевременно ги насърчаваме да играят с кукли, които не приличат на самите тях“, казва Лиза Макнайт, изпълнителен вицепрезидент на Mattel и глобален ръководител на звеното за кукли.

Тя допълна, че целта на компанията е „да противодейства на социалната стигма чрез игра“.