До края на годината General Motors ще спре производството на Chevrolet Bolt - първия изцяло електрически модел на компанията в масова продажба.

Заводът в Мичиган, в който се произвежда Bolt, ще премине към производството на електрически пикапи, като част от програмата на GM за пускането на голям брой изцяло електрически автомобили в идните години.

Тези нови електромобили ще бъдат базирани на новата платформа на GM за електрически коли Ultium, която не се използва при модела Bolt.

Години наред Bolt беше най-продаваният електромобил в САЩ, който не е произведен от Tesla, въпреки че разликата беше много голяма. Заводът ще произведе рекордните 70 000 броя Chevrolet Bolt и Bolt EUV (малко по-висока кросоувър версия) през тази година.

Това е почти два пъти повече от продажбите на Bolt за миналата година, която - сама по себе си, беше рекордна. Фактът, че Bolt отговаря на изискванията за пълния размер от 7 500 долара за данъчен кредит, според Закона за намаляване на инфлацията, без съмнение ще подпомогне продажбите на модела. Той и преди това беше най-евтиният електромобил, продаван в САЩ.

Буквите EV официално са част от името на Bolt EV, защото, когато той беше представен през 2016 г., GM вече продаваше модела Chevrolet Volt, който от компанията описват като “електромобил с удължен пробег.”

От ръководството й заявиха тогава, че приветстват вероятността за объркване на имената, тъй като по този начин дилърите ще могат да обясняват на клиентите разликите между двата модела.

Volt можеше да изминава около 80 км с батерия преди малък бензинов двигател да генерира още електричество. Другият модел Bolt може да измине 380 км само на електричество, но след това трябва да бъде презареден.

През 2018 г. GM обяви, че спира производството на Volt заедно с няколко други модела, тъй като се фокусира върху по-популярните пикапи и SUV модели.

GM има планове да продава изцяло електрически модели до 2035 г. За постигането на тази цел инженерите в компанията създадоха гъвкава автомобилна инфраструктура на име Ultium, която може да бъде използвана като основна за бъдещите превозни средства на компанията.

Платформата вече се използва за моделите Hummer EV и Cadillac Lyriq и също така ще бъде част от модели, като пикапа Chevrolet Silverado EV и SUV моделите Chevrolet Blazer EV и Equinox EV.