Службата на главния търговски представител на САЩ (USTR) добави Беларус към списъка с държави под наблюдение за спазване на правата върху интелектуалната собственост заради приет в страната нов закон, който позволява неоторизираното използване на защитени с авторски права произведение от страни, които санкционират Беларус, заради подкрепата й за войната на Русия в Украйна.

В същото време, специалният доклад на USTR за 2023 г. относно защитата на правата върху интелектуалната собственост на търговските партньори на САЩ удължава миналогодишното спиране на прегледа на практиките на Украйна в тази сфера заради нахлуване на Русия в страната през февруари 2022 г.

В доклада на USTR обаче е добавена и България, която е съюзник на САЩ на НАТО, заради това, че София не е обърнала достатъчно внимание на пропуските си в разследването на случаите на онлайн пиратство.

В списъка за наблюдение или приоритетно наблюдение заради пропуски или нарушения на правата върху интелектуалната собственост в момента има 29 държави.

В тазгодишния списък за приоритетно наблюдение са включени седем държави – Китай, Чили, Аржентина, Индия, Индонезия, Русия и Венецуела.

България е сред останалите държави с по-ниска степен на опасност, сред които личат още имената на Бразилия, Канада, Мексико и Турция.