Вместо в долари, Аржентина ще започне да плаща за вноса на китайски продукти в юани, обявиха от правителството. Тази мярка има за цел да облекчи свиването на доларовите резерви на страната.

През април Аржентина планира да плати китайски внос на стойност около 1 млрд. долара в юани, а след това ще плаща месечно в юани вносни стоки от Китай на стойност около 790 млн. долара.

Решението има за цел да облекчи изтичането на долари, заяви министърът на икономиката на Аржентина Серхио Маса след среща с китайския посланик в страната и с компании от различни сектори.

Решението идва на фона на борбата на южноамериканската страна с критично ниските нива на доларови резерви заради резкия спад в селскостопанския износ заради сушата и политическата несигурност преди изборите през тази година.

През ноември 2022 г. Аржентина увеличи валутния си суап с Китай с 5 млрд. долара, в опит да подсили резервите си от чуждестранна валута.

Споразумението ще позволи на страната да "работи по възможността" да засили темповете на вноса, като деноминираните в юани поръчки се одобряват за 90 вместо за стандартните 180 дни.