Посетителите, избрали да отседнат в новооткрития хотел на международното летище Haneda в Токио, могат да се насладят както на кацащите и излитащи самолети, така и на гледка към планината Фуджи – всичко това от джакузи на покрива.

Открит миналия декември, хотел Villa Fontaine Premier & Grand Haneda Airport разполага с 1 717 стаи и е директно свързан с терминал 3 на летището, разказва CNN.

Заедно със своя спа център, оборудван с вътрешен и външен естествен горещ извор, той предлага всичко - от зали за събития и подходящи за деца апартаменти до фитнес и ресторанти.

Това, което го прави уникален, обаче е, че е част от Haneda Airport Garden - многофункционално търговско съоръжение и автобусен терминал, построен от японската компания за недвижими имоти Sumitomo Realty Group.

Комплексът разполага с около 74 магазина, разположени на два етажа, които предлагат от храни до сувенири от четирите краища на Япония.

Тук посетителите могат да купят почти всичко - от пръчици за хранене, изработени от счупени бейзболни бухалки, до сладки, украсени с японските щампи укийо, след като опитат японски деликатеси в залата за хранене, чийто интериор носи елементи от периода Едо от 1603 до 1868 г.

Завръщане на туристите

Докато туризмът в Япония беше в застой повече от две години заради пандемията, броят на посетителите от чужбина непрекъснато нараства, след като беше възобновено безвизовото пътуване миналия октомври.

През март броят на чуждестранните бизнес посетители и туристи се покачва до най-високото си ниво след пандемията - около 1.82 милиона спрямо 1.48 милиона през февруари, според данни на Японската национална туристическа организация (JNTO).

Властите обявиха планове да приемат до 60 милиона чуждестранни посетители до 2030 г. Амбициозната цел е поставена на фона на очакванията броят на посетителите да продължи да расте преди предстоящите международни събития, като Експо 25 в Осака през 2025 г.

И докато входящият туризъм се възстановява, Haneda – коронясвано за най-точното мегалетище в света, се опитва да яхне тази вълна.

Япония в миниатюра

Управата на аеропорта се надява, че новият хотел и летищен комплекс ще представляват микрокосмос от регионални занаяти и вкусове на Япония за задграничните пътешественици и местните посетители на еднодневни екскурзии, които търсят малко почивка и релаксация.

В момента онези, които искат да напуснат летището, могат да изберат един от 30 различни маршрута от автобусния терминал, свързващи го с дестинации, като Осака, Сендай и Хакуба - ски курорт в префектура Нагано.

Планира се разширяване на тези маршрути до по-големи части от Япония като част от по-мащабни планове за съживяването на регионите в страната, според Кацуюки Тоу, генерален мениджър на Haneda Airport Garden.

Тоу обяснява, че посетителите на многофункционалния комплекс могат да опитат матча лате от магазин за зелен чай с 90-годишна история или да видят ръчно изработени японски чадъри.

„В бъдеще бихме искали посетителите да могат да правят нещо повече от това просто да купуват или разглеждат артикули.

Бихме искали те да могат да участват в изживявания, като традиционни чаени церемонии или работилници за приготвяне на сладкиши, които да предизвикват тяхното любопитство и желание да посетят други региони на Япония“, добавя той.

„Целта ни е да подпомогнем съживяването на туризма в Япония, като Haneda Airport Garden е в ролята на начална и крайна точка за посетителите,“ според Тоу.