САЩ и Китай са на прага на война, предупреди милиардерът и популярен инвеститор в Китай Рей Далио.

И двете страни са изложени на огромен риск да преминат взаимно червените си линии, а дипломацията между тях очевидно се проваля, пише Далио в LinkedIn.

"САЩ и Китай са на прага на война и са отвъд способността да разговарят," се казва в мрачното послание на Далио.

Милиардерът, който управлява най-големия чуждестранен хеджфонд в Китай и има 40 години опит в инвестициите в страната, заяви, че е изложил своите мисли в LinkeIn след срещи в последно време с политици, китайски граждани и експерти по Китай от цял свят.

Милиардерът се опасява, че конфликтът ще ескалира по няколко точки — споровете около Tайван, конфронтациите между американски и китайски самолети и кораби, войната в Украйна и заплахите за икономически санкции.

И макар Китай и САЩ да знаят, че трябва да отстранят конфликта, "има едно засилващо се убеждение, че неизбежната траектория води към война," казва Далио.

Вашингтон и Пекин показват, че не са способни да се договорят по тези въпроси, допълва той. Когато общуват помежду си, "дискусиите по големи, важни въпроси се превръщат в размяна на обвинения, които влошават отношенията, вместо да им помагат," пише Далио.

По тази причина той смята, че е най-добре двете страни да не се опитват да обсъждат тези въпроси въобще.

Изборите през 2024 г. в САЩ също ще засилят напрежението, прогнозира Далио.

Двете държави защитават източниците си на важни технологии и минерали и карат държавите по света да избират страна, предупреждава още Далио.

Той посочва като пример опитите на САЩ да накара производителите на чипове в Южна Корея да не увеличават продажбите на Китай, ако Пекин наложи санкции на базираната в Айдахо Micron Technology.

Далио също така споменава, че Саудитска Арабия, която традиционно е съюзник на САЩ, наскоро е сключила нови сделки с Русия и Китай, а френският президент Еманюел Макрон е разкритикувал Вашингтон заради това, че провокира Китай.

САЩ и Китай, пише Далио, са "като двама великани, които се борят на няколко сантиметра от ръба на скала, заплашвайки да въвлекат останалите в тази опасна битка."

"Ако се вземе предвид всичко, мисля, че по-големите провокации вероятно ще дойдат от американска страна, което се опасявам, че ще доведе до преминаване на линията," пише Далио.

Въпреки това, той не смята, че тези оплаквания ще накарат Китай да обяви война скоро или дори в следващите три години. "Искам да наблегна на факта, че казвайки, че са на прага на война, нямам предвид, че те непременно ще го престъпят," пише Далио.

Милиардерът предлага няколко стъпки за деескалиране на напрежението. Те включват това Байдън да посрещне Си Дзинпин в Сан Франциско по време на срещата на организацията за Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) през ноември и изпращането на ключови щатски политици и лидери в Конгреса на посещение в Китай.

"Всички страни трябва ясно да заявят, че мирът е по-добър от войната," казва Далио.