Милиардерът инвестотор Рей Далио се отказа от контрола над основаната от него компания Bridgewater Associates, която днес е най-големият хеджфонд в света, управляващ активи на стойност 150 млрд. долара.

Новината беше съобщена първо от Bloomberg, след което беше потвърдена и от Далио със серия от туитове.

Милиадерът посочва, че не би искал да държи контрола над компанията, както и да я управлява, докато умре.

73-годишеният инвеститор се оттегля от позицията си на главен инвестиционен директор. Той заемаше тази роля от 1985 г. насам. Правата му на глас ще бъдат отстъпени на Борда на директорите на Bridgewater. 

Вижте една от последните публикации на Далио, дни преди да обяви своето оттегляне: 

Инвеститорът посочва, че ще продължи да бъде ментор за останалите двама инвестиционни директори на хеджфонда – Боб Принс и Грег Йенсен. Той обаче ще запизи функцията си на член на борда на компанията.

"Надявам се докато умра да продължа да бъда ментор, инвеститор и член на Борда на директорите на Bridgewater. За мен това е сбъдната мечта“, пише още Далио.

Милиардерът основава Bridgewater през 1975 г. и е главен изпълнителен директор, главен инвестиционен директор и председател на Борда на директорите до 2017 г. Тогава той се оттегля от поста на главен изпълнителен директор, като тази функция днес се изпълнява от Нир Бар Деа и Марк Бертолини.

В края на 2021 г. Далио се оттегля и от председателската позиция. Днес неговото състояние се оценява от Bloomberg на 16.2 млрд. долара, което му отрежда 88-а позиция сред най-богатите хора в света.

Според сп. Forbes той притежава повече – 19.6 млрд. долара.