Властите в Швеция извадиха полезния товар на изследователска ракета, изстреляна от космическия център Esrange в страната и кацнала по погрешка в съседна Норвегия.

След излитането си в понеделник сутрин, ракетата пое по различна и по-дълга траектория, несъвпадаща с изчислената, посочиха от Шведската космическа корпорация, цитирани от CNN.

Тя се приземи на 15 километра от норвежката граница - 40 километра северозападно от планираното място за кацане, в гориста местност, която се намира на 1000 метра над морското равнище.

Полезният товар на ракетата беше възстановен във вторник в добро състояние и транспортиран с хеликоптер обратно до космическия център Esrange в северната част на Швеция.

„Проучваме причината, поради която ракетата е летяла по-на северозапад от оптималното. Все още е твърде рано да се спекулира, очакваме повече информация от текущото разследване“, каза Марко Кохберг, ръководител на операциите със сондажни ракети и балони в космическия център Esrange.

Ракетата TEXUS-58 достигна надморска височина от 250 километра, на която са проведени три експеримента при нулева гравитация - част от европейска програма, поръчана от Европейската космическа агенция (ESA).

Експериментите са част от изследване, отговарящо на въпроса как се формират планетите и тестващо материали за подобряване на ефективността на слънчевите клетки и двигателите.