Космическият кораб Starship на американската компания SpaceX извърши първия си тестов полет, но експлодира минути след излитането от площадката в Тексас.

Изстрелването беше ключова стъпка в развитието на програмата за създаване на летателен апарат, който в бъдеще може да отведе хората до Луната и Марс.

В пилотния си тест космическият кораб Starship беше монтиран върху новата ракета Super Heavy, която SpaceX рекламираше като най-мощната, създавана някога. 

Въпреки че двустепенният ракетен кораб стигна по-малко от половината път до границата на космоса, изкачвайки се до малко под 25 мили (40 км), полетът постигна основната цел да извади новото превозно средство от земята при излитане, въпреки отказа на някои от двигатели.

Въпреки че служителите на SpaceX бяха окуражени от резултата, мисията не успя да постигне няколко цели.

Планът беше Starship да се издигне в космоса на поне 150 километра над Земята, да прекара в орбита около час и половина, преди да навлезе отново в атмосферата и да се потопи в Тихия океан близо до Хавай.

Вместо това обаче, ракетата с височина от 120 метра избухна в пламъци три минути след излитането на височина от 40 километра. 

Защо Super Heavy се взриви преди да излезе в орбита? 

Космическият апарат избухна в пламъци, след като долната част на ракетата, известна като Super Heavy Booster, не успя да се отдели от горната половина. Механизмът за разделяне е проектиран така, че да позволи на горната половина на Starship да навлезе сама в космическото пространство.  

По план този процес е трябвало да се случи две минути след излитането, но вместо това ракетата започна да се върти и когато траекторията ѝ излезе извън контрол, избухна в пламъци.

Това попречи на екипа на SpaceX да извърши последващите тестове, включително изпробването на запалването на двигателя в орбита, способностите на Super Heavy в полет и евентуалното спускане на Земята. 

Успех или провал? 

Представителите на SpaceX приветстваха излитането като добро постижение, въпреки внезапния му край.

Служителите на компанията и нейният собственик Илон Мъск гледаха изстрелването на живо и много от тях аплодираха бурно, не само докато ракетата се издигаше над кулата за изстрелване, но и когато се взриви. 

По-късно в официалното изявление на SpaceX взривът беше дефиниран като "внезапен непланиран разпад", което дори стана повод за шеги в социалните мрежи.

Но още преди изстрелването самият Мъск оцени шансовете за успех на пилотната мисия на около 50%, обявявайки, че една от основните цели е "да успее да се вдигне достатъчно нависоко, за да не взриви цялата площадка".

„С подобни изпитания успехът идва от това, което научаваме, а днешният тест ще ни помогне да подобрим надеждността на Starship, тъй като SpaceX се стреми да направи живота мултипланетарен“, се посочва в едно от официалните съобщения на компанията в Twitter след изстрелването. 

Със сигурност, за повечето наблюдатели взривът на най-мощната ракета в историята не изглеждаше особено позитивно, особено като се има предвид, че от нея се очаква в бъдеще да превозва хора до Луната и до Марс.

Но космическите изследователи са наясно с факта, че взривяването на ракетите е нещо нормално и е незаобиколима част от процеса на тяхното развитие. 

На 20 февруари 1962 г. Джон Глен се превръща в първия американец, успял да излезе в орбита около Земята на борда на ракетата Atlas, която преди това експлодира в приблизително 50% от своите тестови полети без екипаж. 

На 23 март 1965 г. Гюс Грисъм и Джон Йънг стават първите астронавти, извършили полет с междуконтиненталната балистична ракета Титан II, която се проваля в около 15 тестови изстрелвания. 

На 21 декември 1968 г. Франк Борман, Джим Ловел и Бил Андерс - екипажът на Аполо 8, стават първите астронавти, летели с лунната ракета Сатурн 5. Това става малко след като ракетата претърпява сериозен провал в тест без екипаж.

А апарат от калибъра на Starship ще има нужда от много подобни тестове, имайки предвид неговите мащаби и сложност. 

Как работят StarShip и ракетата носител Super Heavy?

Ракетата на SpaceX разполага с тяга от 70 меганютона, което е почти двойно повече от другата ракета от ново поколение, създадена от НАСА и известна като Space Launch System. 

Starship е висок 119 метра, като самият кораб е с височина от 49 метра, а бустерът е 70 метра. Цялата конструкция е с тегло от 5000 тона, заредена с гориво. 

Starship има за цел да бъде първата ракета на SpaceX за многократна употреба, което би понижило разходите за нейното използване значително. Super Heavy може да се окаже 200 пъти по-евтина за изстрелване от повечето други ракети в дългосрочен план.

Когато е готов да кацне на Земята, Starship първоначално ще навлезе отново в атмосферата под ъгъл от 60 градуса, преди да се приземи в хоризонтално положение.

Той ще използва атмосферата на Земята, за да забави спускането си, но по време на този процес летателният апарат ще бъде много нестабилен. 

Поради тази причина Starship ще използва четири стоманени крила, разположени близо до предната и задната част на превозното средство, които ще контролират неговото спускане.

Те ще работят по начин, подобен на този, по който парашутистите използват ръцете и краката си, за да контролират свободното си падане.

Каква е цената на проекта?

Илон Мъск смята, че цената на всяко изстрелване на Starship може да спадне до 2 милиона долара, благодарение на спестяванията на ефективност, които идват от повторното използване на ракетата.

За сравнение, новият SLS на НАСА се оценява на впечатляващите 4.1 милиарда долара на изстрелване.

Инвестицията в разработката на целия проект, по думите на Мъск, ще бъде между 3 и 10 милиарда долара. 

Какво следва? 

Американският милиардер намекна, че ще има още едно изстрелване на Starship през следващите месеци. След вчерашния тест главният изпълнителен директор на SpaceX поздрави екипа си и заяви, че са научили много.

В момента нито един космически кораб не е в състояние да изпрати хора на Марс. Но всичко това може да се промени с развитието на Starship, който е построен именно, за да отведе първите астронавти до Червената планета до 2030 г.

Създаването му е част от по-грандиозната визия на милиардера да превърне човешката раса в „мултипланетарен вид“, като започне с човешка колония на Марс.

Starship ще може да превозва до 100 души до Червената планета, която се намира на 250 пъти по-голямо разстояние от Луната. Пътуването ще отнеме около девет месеца във всяка посока.

Преди да се случи това обаче, една от целите на ракетата е да осъществи пилотиран полет до Луната. Благодарение на успеха на мисията Artemis I, Artemis II ще лети с човешки екипаж около Луната през 2024 г., а Artemis III ще изпрати хора на повърхността на спътника година по-късно за първи път от повече от половин век насам.

Това е проект, в който си сътрудничат SLS, Orion и Starship. Когато Orion достигне лунната орбита, той ще се скачи с кораба на компанията на Мъск за осъществяването на самото кацане. 

Миналата година американската космическа агенция възложи на SpaceX договор за 2.89 милиарда долара за разработване на Starship във формата на спускаем апарат, способен да превозва астронавти до лунната повърхност през това десетилетие.

Освен това, апаратът ще участва и в изстрелването на сателити в орбита. Starship може да транспортира между 100 и 150 тона в ниска околоземна орбита и до 100 тона в лунна орбита.

Вероятно космическият кораб ще подкрепи и увеличаването на "съзвездието" на интернет сателитите Starlink, които също са собственост на Мъск.