Основна роля на cargo-partner по отношение на ESG е да показва на клиентите и на контрагентите си какви са възможностите, какво може да се постигне и в какво можем да ги образоваме.

Това зави управителят на cargo-partner България Димчо Димчев по време на конференцията ESG - Investing in our future, организирана от Darik Business Review.

Транспортно-логистичният сектор, който в България е много добре развит, винаги е бил много напред и много конкурентен със Западна Европа, което със сигурност в последните 10 години доведе до това, че социалният аспект на ESG е доста добре реализиран у нас.

Ако фирмите, работещи в България, не се грижат за служителите си, не им предоставят правилната работна добра среда или справедливо заплащане, те ще ги загубят, каза Димчев.

По негови думи, логистичният сектор у нас е един от малкото, който е доста близо до Западна Европа като ниво на заплащане и стандарти на труд.

Има различни глобални статистики за ефекта на транспорта, като цяло, върху глобалния въглероден отпечатък, но той е около 15-16%, заяви Димчев. От тях 9% се дължат на частните автомобили, пътуването със самолет, градски транспорт и т.н., а делът на логистиката е 7%.

Слизането от тези на 7% на 0 или на 1% няма да е възможно, но с колкото и да бъде намален този дял, това ще има ефект за общата цел, каза той.

Нашият сектор е изключително развит в България, но точно екологичният елемент не е достатъчно застъпен у нас. Тук фирмите реагират единствено и само на законодателните инициативи или когато има нещо задължително, заяви Димчев.

Целите, които cargo-partner си поставя, са емисиите, които компанията отделя директно чрез служебни автомобили, за отопление на офиси, печатане на хартия и т.н., да бъдат намалени с 40% до 2030 г., в сравнение с 2109 г.

По отношение на емисиите на транспортните средства, които извършват транспортите, уредени от cargo-partner, целта е намаляване с 20% за същия период.

Тук ролята на компанията обаче е само да образова и да изисква това от собствениците на транспортните средства, тъй като тя не ги притежава. Ролята на посредник на cargo partner e изключително важна, посочи Димчев.

Компанията предоставя на своите клиенти справки във фактурите с отчет на причинените въглеродни емисии и предлага като алтернативи максимално оптимизирани доставки. За София, например, предлага използването на електрически автомобили или автомобили на биогорива.

Димчев се надява в близките 10 години вече да има и масова употреба на т.нар. екологични горива, които са изцяло произведени от електричество и въглероден двуокис, който вече е във въздуха.

Когато предоставяме такива опции на клиентите, те се образоват, търсят това нещо, а то е полезно и за техните отчети. От друга страна, компанията оказва и натиск на собствениците на кораби и авиолинии да предлагат тези услуги, като чрез тази посредническа функция се образова и едната и другата част на пазара и в крайна сметка - може да се постигне масово приложение на устойчивото развитие, посочи Димчев.

По отношение на деността на компанията в тази насока, експертът заяви, че централата на cargo-partner в Австрия инвестира в проект за „самолет-крило“, чиято уникална геометрия намалява аеродинамичното съпротивление.

Този тип самолети летят малко по-бавно, но пък са с до 25% по-икономични, което означава по-малък въглероден отпечатък. Крилото предоставя достатъчно място в бъдеще да се монтират водородни резервоари.

Самолетът се разработва от германска компания, но cargo-partner инвестира активно в този проект.

Димчев също така показа дървен склад на cargo-partner в Австрия, който е много по-екологичен от стандартния стомано-бетонен склад и чиято конструкция спестява 4 200 тона въглеродни емисии.

На този етап в България това не е немислимо, защото дървеният материал, който се произвежда тук не е възобновям, за разлика от някои западни държави, като Австрия, Германия, Франция и Швейцария, каза той.

Димчев смята, че България има всички природни дадености и ако създаде нормалната законова рамка за възобновяемо дървопроизводство, със сигурност ще има фирми от тези развити западни държави, които да инвестират в подобни проекти.

В новата пазарна ситуация cargo-partner продължава да инвестира и да изпълнява стратегия за фотосоларност, за да покрие първата част от намаляването на своя въглероден отпечатък – консумацията в складовете и офисите на компанията.

За България целта е постигане на 25% дял на фотоволтаиците от използваната енергия, докато в Австрия вече са постигнати 100%, каза още Димчев.

ESG - Investing in the future се проведе с подкрепата на Yettel, ОББ, Филип Морис България, Кока-Кола ХБК България, Аксенчър България, Кауфланд България, Летище София и Българска фондова борса.

Повече за събитието можете да откриете в LinkedIn и Facebook каналите на Darik Business Review.