Течащи в Хималаите реки, подсилвани от древни ледници, доставят на малкото кралство Бутан огромни запаси от водноелектрическа енергия.

Възобновяемият източник се е превърнал в икономически двигател, съставляващ 30% от БВП на страната и захранвайки домовете на почти всички 800 000 жители.

В последните няколко години обаче правителството на Бутан тихомълком разработва ново приложение на тези резерви – захранването на собствена мина за биткойн.

Запознати източници казват пред Forbes, че разговори по въпроса за разработването на суверенна дейност по добива на биткойни се водят от 2020 г. до миналата седмица, но доскоро правителството така и не е оповестявало плановете си.

Бутан се опитва да използва водните електроцентрали за задвижването на машини за “копаене“ на биткойни, които решават сложни математически задачи, за да получават награди под формата на биткойни.

След като проектът бъде финализиран, това може да превърне Бутан в една от малкото страни в света със собствена държавна мина за биткойни, заедно с Ел Салвадор.

Наскоро представител на правителството потвърди пред изданието The Bhutanese, че страната е започнала да добива биткойни “преди няколко години, когато цената на криптовалутата е била около 5 000.” Приходите отиват за субсидирането на разходите за електричеството и хардуера.

Засега не става ясно защо властите в Бутан не са оповестили проекта пред гражданите на страната или пред свои международни партньори.

Бутан също така преговаря с търгуваната на Nasdaq компания Bitdeer, която е основана от бившия китайски милиардер Ву Джихан.

Този месец Bitdeer обяви пред инвеститори, че води преговори за осигуряването на достъпа до 100 мегавата електроенергия за център за данни за добив на биткойни в страната, чието строителство трябва да започне това тримесечие.

Базираната в Сингапур компания е един от най-големите „копачи“ на биткойни в света.

Евентуално партньорство с Бутан би увеличило капацитета на Bitdeer, която по мащаби изостава единствено след фалиралата Core Scientific в Тексас.

Закътана между Китай, Индия и Непал, Бутан може би е най-известна със своя “гръмотевичен дракон,” будистки манастири и ангажираността си повече към “брутното национално щастие“, отколкото към брутния вътрешен продукт.

Изолираната нация обаче отделя няколко години, за да изгради и значителен портфейл от криптовалути.

Преди време Forbes информира, че държавната бутанска компания Druk Holding & Investments тайно е инвестирала милиони долари в криптовалути, като тази нейна дейност беше неволно разкрита от фалитите на BlockFi и Celsius.

И макар тези инвестиции да са направени през държавно дружество, създадено за да управлява богатството на страната от името на народа, гражданите така и не са информирани за това.

Количеството чипове, които Бутан е внесла в последните години, също скача значително, сочат митнически данни.

Международните поддръжници на Бутан предпазливо наблюдават нарастващия апетит на страната към криптовалутите и изразяват загриженост, че 193-те милиона долара, похарчени за компютърни чипове, подхранват търговския дефицит и са съчетани с рязък спад в резервите в чуждестранна валута на страната.

“Притеснително е, че ресурсите на Бутан се влагат потайно в силно волaтилна и рискова инвестиция, която също така представлява огромна екологична тежест,” казва пред Forbes бивш международен съветник, пожелал анонимност.

Правителството на Бутан изглежда обмисля да работи и с други компании за добив на криптовалути.

Консултанти, които са съветвали правителството относно стратегията му за добив на биткойни преди изявлението на Bitdeer, казват, че Бутан преди това се е интересувала от 100-мегаватова мина за добив на биткойни, свързана с една от нейните водни електроцентрали.

Това бледнее, в сравнение с огромните ферми, като съоръжението на Riot в Рокдейл, Тексас, което е с капацитет 450 мегавата. Обектът обаче би бил не едно ниво с други големи проекти, като руската мина Bitriver и съоръжението, договорено от Pow.re в Итайпу, Парагвай, което ползва електричество от един от най-големите язовири в света.

Митническите данни на Бутан разкриват мащабите на добив на биткойни в страната. Вносът обикновено е доминиран от бензин, стомана и ориз. Стойността на компютърните чипове обаче скача до първото място по внос през 2021 и 2022 г.

Миналата година в Бутан са внесени компютърни чипове на стойност 142 млн. долара, които съставляват една десета от общия внос на кралството на стойност 1.4 млрд. долара, или около 15% от годишния бюджет на правителството в размер на 930 млн. долара.

Страната също така е внесла чипове за 51 млн. долара през 2021 г. За сравнение, през 2020 г. са внесени чипове за едва 1.1 млн. долара.

Защо Бутан започва да се занимава с добив на криптовалути?

Добивът на биткойни се превръща все повече в промишлена дейност, която често разчита на специализирани чипове от китайски компании, като Bitmain или листваната на Nasdaq Canaan.

Тези платформи често се групират в огромни центрове за данни, които консумират огромни количества електроенергия.

Решението на Китай да забрани дейностите, свързани с криптовалутите през 2021 г., както и ограничаването на дейността или облагането им с данъци на копачите на биткойни в държави, като Казахстан и Швеция, принуди много компании да намерят нови домове с евтини източници на електроенергия.

САЩ, Норвегия и по-далечни дестинации, като Парагвай, привлякоха множество копачи. Въпреки това, някои от най-големите компании в тази сфера, като Core Scientific и Compute North, подадоха заявления за фалит, след като цената на биткойна падна, а тази на електроенергията скочи през последната година.

Запознати източници разказват пред Forbes, че пандемията е накарала ръководителите на страната да започнат преговори с компании за добив на биткойни и доставчици на съответното оборудване.

Бутан, която беше затворена за чужденци до 1974 г., затвори отново границите си за близо две години, за да предпази населението си от COVID-19. Тя се справи с тази задача, но пандемията опустоши туристическата ѝ индустрия, която е в основата на местната икономика.

Анализатори изразяват опасения относно пригодността на Бутан да добива биткойни в големи мащаби. Кралството изнася приблизително 75% от генерираната годишно в страната електроенергия за Индия, но реките му намаляват през сухия зимен сезон и всъщност, внася енергия обратно от огромния си съсед.

През тези периоди копачите може да претърпяват значителни загуби, смята Алекс де Врийс, икономист в университета Vrije в Амстердам.