Въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите лица, както и необлагаем минимум колкото минималната работна заплата. Това са част от предложенията на КНСБ, включени във визията на синдиката за данъчна реформа у нас, съобщава darik.bg.

От синдиката предлагат още въвеждането на корпоративен данък в размер на 15%, възстановяване на намалените ставки на ДДС и данък „дивидент“ в размер на 10%.  

КНСБ блокира Орлов мост, призовават за чуваемост за проблемите на хората

Предложената данъчна реформа включва и въвеждане на данък върху финансовите транзакции, както и „дигитален данък”.

КНСБ представи своите предложения за промени в данъчната система вчера. Според Пламен Димитров, чрез тях би могъл да се гарантира и необходимият дефицит от 3% - условие за приемането на страната ни в еврозоната.

В дискусията се включиха и депутати. Георги Ганев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ заяви, че трябва внимателно да се обмисли 15% данък върху доходите на физически лица и необлагаем минимум. Но изрази съгласие с възстановяване на ставките на ДДС.

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС коментира, че данъчната реформа може да се състои, когато има ясен хоризонт на управление и редовен кабинет.

Според сметките на синдиката, допълнителните приходи от възстановено 20% ДДС ще са 471 милиона лева.

Успешно приключи данъчната кампания за физическите лица

Румен Гечев от БСП коментира, че корпоративният данък трябва да се увеличи. По думите му за бюджет 2023 г., в средата на годината, не може да се променя цялата данъчна система, но партията не се отказва от прогресивното данъчно облагане.

А освен анонсираните данъчни промени, от синдиката отново напомниха за искането си за увеличение на минималната работна заплата на 850 лв. от 1 юли тази година.