Ключът към отглеждането на щастливи деца е да им позволявате да бъдат нещастни.

Това може да звучи контраинтуитивно, но е много ефективно, казва детският психолог и автор на книги Това Клайн.

“Всички ние мислим, че начинът да отглеждаме децата си щастливи е като ги правим щастливи. Всъщност, обаче децата знаят как да бъдат щастливи и да намират радост. Това не е постоянно усещане,” казва Клайн, която е и директор на центъра за развитие на деца към колежа Barnard в Ню Йорк.

Родителите често имат проблем с това да приемат, че “децата имат право да бъдат гневни, тъжни и нещастни по някакъв начин,” допълва тя.

Когато едно дете е разстроено, те често инстинктивно се опитват да го ободрят или разсеят. Може да му предложат шоколадова торта или да отидат в парка, за да си поиграе.

Няма нищо лошо в това родителите да правят хубави неща за децата си, когато са нещастни, но това невинаги е насочено към източника, който разстройва детето, казва Клайн.

Това важи най-вече, когато източникът изглежда тривиален — когато не се позволява детето да изгледа още един епизод по телевизията или пък получава “грешната” марка бисквити за десерт.

Дори и в тези случаи детето да вярва, че неговата реакция е подходяща, то трябва да се научи да адресира и управлява тези чувства, което децата не знаят как да правят интуитивно, казва Клайн.

Може да помолите едно разстроено дете да поеме дълбоко въздух и да опита да изрази чувствата си с думи, казват експерти.

Или да отразите чувствата на детето, дори и ако имате твърда позиция, с фрази, като “Иска ми се да можехме да направим това. За съжаление, не можем в момента,” съветва Клайн.

“Силата идва от това детето да изпитва тези доста интензивни емоции, да се справи с тях и да знае, че мама и татко все още го подкрепят, не му се сърдят и няма да го отхвърлят,” казва тя.

Най-важното е разбирането, че негативните емоции на детето винаги ще отминават, ако налице не са някакви травмиращи събития. “Приемайки, че животът им е ок, те ще бъдат щастливи,” казва Клайн.

Децата, които се научават да управляват ефективно негативните си емоции, е по-вероятно да развият устойчивостта, от която имат нужда, за да успяват като възрастни, сочат проучвания.

Страхът от тези негативни емоции може да доведе до дълготрайни поведенчески проблеми, казва Клайн. Децата може да започнат да се срамуват от тези чувства и да се съмняват в себе си, като “Ядосан съм, сигурно съм лош. Сигурно нещо не е наред с мен.”

Точно по тази причина родителите трябва да приемат, че децата им не могат да бъдат щастливи през цялото време. “Това е трудната част за нас като родители. Ние сме най-щастливи, когато децата ни са щастливи. Кой не би бил?”, казва Клайн.