Основните индекси на Уолстрийт приключиха вчерашната сесия разнопосочно и с минимални изменения.

S&P 500 записа повишение от 0.05%, след като преди това отчете най-лошата си седмица от близо два месеца, докато технологичният Nasdaq Composite добави близо 0.2%. Dow Jones записа най-слабо представяне за деня, като приключи сесията с понижение от близо 0.2%.

S&P 500 нараства със 7.8% от началото на годината, докато Dow Jones бележи повишение от 1.4%. Лидер по ръст през 2023 г. е технологичният Nasdaq със 17.1%.

Инвеститорите не реагираха особено активно на резултатите от тримесечното проучване на Федералния резерв Senior Loan Officer Survey (SLO), което установява, че банките се е наложило да затегнат условията за кредитиране за домакинствата и бизнеса в резултат на сътресенията в индустрията, което, от своя страна, може да постави под заплаха икономическия растеж.

Трейдърите обръщат поглед към индекса на потребителските цени в САЩ, който трябва да излезе в сряда, и към индекса на производствените цени, който се очаква в четвъртък.

Щатският долар днес поскъпва леко спрямо основните валути - на фона на по-високата доходност по щатските държавни облигации вследствие на убеждението, че банковият сектор няма да бъде обхванат от по-мащабна криза.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо няколко други основни валути, остава почти без промяна, след като вчера се повиши, отдалечавайки се от дъното на рейнджа, в който се търгуваше в последния месец.

Случващото се около тавана на дълга в САЩ дава още една причина за предпазливост, като министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, че ако лимитът на дълга на страната не бъде увеличен, това ще нанесе огромен удар върху икономиката на САЩ и ще отслаби долара като световна резервна валута.

На суровинните пазари петролът поевтинява, ограничавайки ръста в цената си от предходните две сесии. Фючърсите на петрола от сорта Брент отстъпват с 0.31%, до 76.70 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол (WTI) губят 0.36% до 72.92 долара за барел.

Спот цената на златото бележи минимално повишение до около 2 022 долара за тройунция.