Еквадор сключи най-голямата суапова сделка "дълг срещу природа" в историята, пласирайки новa емисия облигации, благодарение на която най-малко 12 млн. долара годишно ще бъдат насочвани за опазването на островите Галапагос - една от най-ценните екосистеми в света.

След като в края на миналата седмица изкупи обратно около 1.6 млрд. долара от дълга на страната с отстъпка от близо 60% с помощта на Credit Suisse, министърът на външните работи на Еквадор Густаво Манрике Миранда заяви, че биоразнообразието вече е ценна "валута".

Емитираните тази седмица "Облигации Галапагос" на стойност 656 млн. долара са с падеж до 2041 г. и осигуряват на инвеститорите 5.645% лихва.

Държавните облигации на Еквадор в момента носят между 17% и 26% доходност, но новата емисия има 85 млн. долара „кредитна гаранция“ от Inter-American Development Bank и гаранция срещу политически риск за 656 млн. долара от U.S. International Development Finance Corp (DFC), което на практика я прави по-малко рискова.

Суаповете дълг срещу природа се оказаха успешни в Белиз, Барбадос и Сейшелските острови в последните години, но сключената от Еквадор сделка е най-голямата досега, намалявайки дълга на страната с над 1 млрд. долара, след като бъдат отчетени 450-те млн. долара общи разходи за опазване на природата.

В основата на сделката са отдалечените острови Галапагос, които се намират на около 970 км от крайбрежието на Еквадор и които вдъхновяват Теорията на еволюцията на Чарлз Дарвин.

Много от видовете на островите, в това число гигантските костенурки, морските игуани и дарвиновите чинки, не се срещат на никое друго място по света и затова тяхното опазване е считано за жизненоважно.

И макар че Еквадор ще спести над 1 млрд. долара от обратното изкупуване за други цели, в основата на тази сделка са ползите за околната среда и надеждата, че тя ще бъде катализатор за други силно задлъжнели, но богати на природа страни.

12-те милиона долара на година, заделени за опазване на околната среда, плюс още 5 млн. долара годишно, които ще бъдат внасяни във фонд, са "изключителна победа", казва Джузепе Ди Карло, директор на Pew Bertarelli Ocean Legacy - една от организациите, участвали в сделката.

Новосформиран орган ще извършва редовен мониторинг на опазването на околната среда, като морски парк в Хавай може да послужи като шаблон. Финансирането за опазване на околната среда там сега защитава природата в радиус от 322 км около архипелага.

Надеждата е, че сходни резултати ще бъдат постигнати и в новия резерват с площ от 30 000 кв, км, който Еквадор създаде миналата година между Галапагос и морската граница с Коста Рика, използван като миграционен коридор от акули, китове, морски костенурки и скатове.

Скот Нейтън, главен изпълнителен директор на DFC, казва, че хората трябва да "очакват" подобни сделки и в други страни и че тази с Галапагос се подготвя от дълго време.

Тя беше предложена за първи път преди три години. Окончателната подготовка беше извършена в период на политически сътресения, като парламентът на Еквадор се опитва да отстрани президента Гилермо Ласо по обвинения в присвояване на средства, които той отрича.

Тези събития повлияха на условията по сделката, намалявайки цените на оригиналните облигации, въпреки че тя се натъкна и на проблеми, след като основният кредитор Credit Suisse се наложи да бъде придобита през март от своя конкурент UBS.