На някои магистралите във Великобритания ще бъдат инсталирани камери, които ще следят за шофьори, изхвърлящи боклуци през прозорците на автомобилите си.

Оборудваните с изкуствен интелект (AI) камери ще бъдат инсталирани в следващите седмици по пътищата в опит да бъдат залавяни шофьори, които замърсяват, информира The Metro. Нарушителите може да бъдат глобявани с до 100 паунда (126 долара), според изданието.

Това е пилотен период за инициативата, организирана от National Highways, която се грижи за поддръжката и подобряването на състоянието на главните пътища в страната.

Камерите ще изпращат автоматично снимките на властите, отговорни за налагането на санкциите, което означава, че на служителите на реда вече няма да им се налага да преглеждат часове със записи.

Камерите първоначално ще бъдат инсталирани в югоизточната част на Англия, информира The Telegraph.

В страната има нарастваща загриженост относно замърсяването по магистралите. От организацията Clean Up Britain обявиха през февруари, че ще потърсят съдебна отговорност от National Highways, ако ситуацията със замърсяването не се подобри.

В страната вече се използват AI камери, които да следят други аспекти от шофирането.

През февруари шофьор на Amazon разказа как системата от камери с изкуствен интелект на компанията се използва за наблюдение на шофьорите по време на техните смени.

Шофьорът сподели клипче в TikTok, в което обяснява как камерата може да „издава“ шофьорите за всичко, което правят - от глътка кафе до това, че не са закопчали предпазните си колани достатъчно пъти.