Мъж, считан от мнозина за кръстника на изкуствения интелект (AI), напусна работата си, предупреждавайки за увеличаващите се опасности от случващото се в тази област.

В изявление до New York Times 75-годишният Джефри Хинтън обяви, че напуска Google и съжалява за работата си.

Хинтън казва пред BBC, че част от опасностите, свързани с AI чатботовете, са "доста страшни".

"В момента, доколкото мога да преценя, те не са по-интелигентни от нас. Смятам обаче, че скоро могат да бъдат," посочва той.

Основополагащите изследвания на доктор Хинтън в сферата на дълбокото обучение и невронните мрежи проправят пътя за създаването на настоящите AI системи, като ChatGPT.

Психологът и компютърен учен обаче заявява пред BBC, че чатботовете може скоро да надминат нивото на информация, което човешкият мозък притежава.

"Това, което виждаме в момента, е, че неща, като GPT-4, засенчват човека по отношение на количеството общи познания, с които разполага и то с много. По отношение на разсъжденията не е толкова добър, но вече се справя с прости разсъждения.

Предвид темповете на напредък, очакваме нещата да се подобрят доста бързо. Така че трябва да се притесняваме за това."

В статията си в New York Times доктор Хинтън говори за "злонамерени лица", които биха могли да използват AI за "лоши неща". "Това е възможно най-лошото развитие на нещата, нещо като кошмарен сценарий“, пояснява той.

"Можете да си представите човек, като руския президент Владимир Путин, който решава да предостави на роботите способността да имат собствени подцели," дава пример той.

Ученият предупреждава, че те, в крайна сметка, може да "създадат подцели, като 'трябва да имам повече власт'".

"Стигнах до заключението, че типът интелект, който разработваме, е много различен от този, с който ние разполагаме.

Ние сме билогични системи, а това са дигитални системи. Голямата разлика е, че при дигиталните системи имате много копия на един и същ комплект тежести, един и същ модел на света.

Всички тези копия може да се обучават отделно, но споделят знанията си незабавно. Това е като да имате 10 000 души и всеки път, когато някой научи нещо, всички автоматично вече го знаят. Това е начинът, по който тези чатботове знаят толкова много повече от всеки един човек."

Хинтън също така казва, че има още няколко причини, поради които напуска работата си.

"Едната е, че съм на 75 г., така че е време да се пенсионирам. Другата е, че всъщност искам да кажа някои добри неща за Google, а те ще звучат по-правдоподобно, ако не работя в компанията."

Той подчертава, че не иска да критикува Google и че технологичният гигант е бил "много отговорен".