Чифт вази, купени от магазин за предмети втора употреба в Лондон за $25, се оказва, че датират от династията Цин от 18 век и могат да бъдат продадени за над $62 000.

Двете порцеланови произведения с лотоси и хризантеми, изрисувани с китайската техника за украсяване на порцелан дукай, ще бъдат продадени в Roseberys в британската столица на 16 май.

Китайският императорски порцелан е „рядък“ и не се среща често, тъй като е поръчван само за императорския двор, разказва Бил Форест, асоцииран директор и ръководител на китайското, японското и югоизточноазиатското изкуство в Roseberys, пред CNN.

11.5-сантиметровите деликатно рисувани вази са украсени с цъфтящи хризантеми и виещи се листа от лотос в ярко емайлирано червено, жълто и зелено със синя подглазура.

Въпреки че не е намерен прототип за този конкретен дизайн, моделът се разпознава върху купи от императорските пещи на Мин.

Според Форест, продавачът на вазите, който остава анонимен, е „страстен колекционер“ на керамични предмети. Той вижда артикулите в магазин за втора употреба миналата година и просто „трябва да ги придобие“, без дори да знае стойността им.

„Мисля, че всеки, който види имперски китайски порцелан - независимо от опита му, ще се почувства привлечен от него на някакво ниво“, допълва експертът.

Едва когато продавачът проучва надписа на етикета в основата на една от вазите – Qianlon, осъзнава потенциалното значение на порцелана. След това занася предметите в аукционната къща за проверка. Цянлун е четвъртият император от династията Цин, властвал шест десетилетия.

Продавачът ще дари „значителна част“ от печалбата от вазите на благотворителната организация, която притежава магазина за стоки втора употреба.

Вази със същия дизайн и придружаващи ги капаци са продадени на търг в Sotheby’s London за около $347 000 през ноември 2021 г.