На фона на продължаващите преговори относно повишението на тавана на дълга на САЩ, златото се превръща в изключително атрактивен залог за инвеститорите.

Благородният метал флиртуваше този месец с рекордната си цена от 2 075.47 долара за тройунция, постигната през август 2020 г.

Въпреки че златото поевтиня през миналата седмица, то се задържа с 11% над цената си от края на 2022 г., както и с 25% над дъното си от предходния ноември.

Евентуалното изпадане на САЩ в просрочие по задълженията би могло да повиши цената на златото, считано за актив-убежище. „Не бих се изненадал, ако станем свидетели на ръст от 100 долара на цените на златото“, казва пред Insider старши анализаторът на Oanda Едуард Моя.

Ако това наистина се случи, то цената ще премине предходното си върхово постижение. В момента металът се търгува на нива от около 2 020 долара за унция.

Решението по евентуалното повишаване на тавана на дълга на САЩ се очаква в следващите седмици. Министърът на финансите на страната съобщи преди време, че правителството ще се окаже без пари около 1 юни.

В петък от RBC Capital Markets информираха клиентите си, че липсата на решение по повишението на тавана на дълга може да се отрази позитивно на златото.

„Дори да приемем, че сделка, в крайна сметка, ще бъде постигната, не бихме пренебрегнали нарастващия финансов страх с наближаването на крайния срок.

Златото е един от активите, към които могат да се насочат значителни финансови ресурси с наближаването на 1 юни", посочи анализаторът Кристофър Луни. Според него, „златото изглежда като най-добрия хеджиращ инструмент в краткосрочен план“.

Главният инвестиционен стратег на LPL Financial Куинси Кросби също очаква ръст на златото и понижение на щатския долар при евентуален дефолт на САЩ. 

Златото може да се насочи към нови рекордни стойности и заради покупките от централните банки, активното търсене на метала от Индия и Китай и евентуалното бъдещо понижение на лихвените нива.

"Дали ще видим цена от около 2 100 долара за тройунция? Мисля, че имаме голям шанс за това, на фона на всички рискове, които в момента са налице“, казва още Едуард Моя.