Дойл Брансън, който обичаше каубойските шапки и беше известен на почитателите на покера като "Кръстникът", е починал на 89-годишна възраст.

Роденият в Тексас Брансън е починал в неделя в Лас Вегас - града, в който спечели десет турнира от Световните серии и две световни титли.

Брансън е приет в Залата на славата на покера през 1988 г. и става посланик на популярната игра. Той започва да се занимава с покер, след като контузия в коляното слага край на колежанската му баскетболна кариера в родния му щат.

След като се мести в Лас Вегас, той бързо се превръща в основен участник в игрите на покер с високи залози. Брансън е първият американец, спечелил 1 млн. долара от покер турнири, като успява да натрупа 6 млн. долара от наградни фондове.

Той е редовен участник в набиращите все по-голяма популярност Световни серии по покер. Със своите десет победи в тях, той е на второ място във вечната ранглиста, като изостава единствено от Фил Хелмут, който има 16.

Върхът в кариерата му идва, когато печели основното събитие от Световните серии по покер в две поредни години - през 1976 и 1977 г.

През 2018 г., при последното си участие в Световните серии, Брансън достига до финалните раздавания, преди да отпадне и да бъде изпратен с овации от публиката.

Той оказва своето влияние върху света на покера и с книгите си "Супер Система" и "Супер Система 2". Първата излиза през 1979 г. и е считана за една оказалите траен ефект върху покера произведения.

Кариерата на Брансън обхваща периода, в който играта, на която преди време не се гледаше с добро око, придоби световна популярност - от казината до интернет.