Калифорнийка се възползва по най-добрия начин от една от кампаниите, борещи се срещу обезлюдяването на малките населени места в Европа, купувайки три къщи в италианско градче за общо 3 евро, или 3.30 долара, съобщава Insider.

49-годишната Рубиа Даниелс е родена в Бразилия, но живее в САЩ, където работи в соларната индустрия.

Тя попада на офертите и е изумена от цената. Прави проучване на града и след три дни вече е купила самолетен билет за Италия, където наема хотел и кола.

Насочва се към Мусомели - градче с около 10 000 жители, намиращо се в центъра на Сицилия.

То е едно от малките населени места, предлагащи имоти с нужда от ремонт на невероятно ниски цени. Кампанията цели да спре процеса по обезлюдяване на италианската провинция.


Подобно на Самбука ди Сичилия, Мусомели предлага изоставени къщи на цени, започващи от 1 евро. Новите собственици се задължават да вложат определена сума пари в ремонтни дейности.

Даниелс вече е направила ремонт в две от къщите си. Третата планира да преустрои в уелнес център, който да се използва от местното население, посрещнало я с отворени обятия.  

През 2021 г. други италиански градове обявиха подобни кампании. Малкото южно градче Лауренцана предложи имоти с цена 1 евро.

Всеки заинтересован от офертата трябва да внесе депозит от 5 500 евро, което е гаранция за ремонт на стойност поне 24 000 евро. 

Последната оферта от Италия е от югоизточното градче Прозиче, което има около 9 000 жители.

Всеки, който купи една от изоставените къщи, ще получи по 30 000 евро, ако се установи в града.