През последните години градове в цяла Италия се надпреварват в прилагането на хитри схеми, целящи привличането на нови жители.

От полуразрушени домове, продавани за малко повече от един долар, до готови за обитаване къщи на ниски цени – битката за нови обитатели е много ожесточена.

Живописният град Пресиче в слънчевия регион Пулия е последният, който влиза в играта с изкусителна оферта.

Местните власти обещават до 30 000 евро на онези, които си купят жилище и се преместят да живеят в града.

Къщите за продажба, които са част от сделката, струват около 25 000 евро. Подобно на други евтини имоти за продажба в цяла Италия, те отдавна са изоставени от първоначалните си собственици.

И като допълнителен бонус, местоположението на населеното място е невероятно. То е заобиколено от красивата природа на район Саленто, разположен на „петата на италианския ботуш“, в близост до пясъчните плажове и тюркоазено чистите води на Санта Мария ди Леука.

Властите в Пресиче се надяват предложението за паричен стимул да вдъхне нов живот на обезлюдяващия се град, в който новородените са все по-малко всяка година.

„Има много празни домове в историческия център, построени преди 1991 г., които бихме искали да видим отново „живи“ с нови обитатели“, казва местният съветник Алфредо Палезе пред CNN.

„Жалко е да ставаме свидетели как нашите стари квартали, пълни с история, прекрасна архитектура и изкуство, бавно се изпразват.“

Подробностите по сделката в момента се финализират, добавя Палезе, но в следващите седмици информацията вече ще бъде достъпна на уебсайта на кметството.

„Ние ще предложим до 30 000 евро на хора, които искат да се преместят тук и да купят едно от тези изоставени жилища“, казва той. „Общото финансиране ще бъде разделено на две: ще отиде за закупуване на стар дом и за ремонт, ако е необходим.“

Приказка за два града

Палезе казва, че сливането през 2019 г. със съседна общност за създаване на по-големия град Пресиче-Акварика е осигурило допълнителни средства, които гарантират, че проектът може да продължи години.

„След сливането, съгласно италианското законодателство, нашата по-широка територия ще получи повече обществени средства - приблизително 1 000 000 евро годишно за няколко години напред, които възнамеряваме да инвестираме в съживяване на стария квартал“, според Палезе.

В момента Пресиче и Акварика имат общо около 9000 жители, но само половината от населението живее в по-старата част на общността.

Кметството вече стартира други схеми за привличане на нови жители, включително данъчни облекчения за създаване на нови бизнес дейности и бонуси за семействата с деца.

За да се класират за стимула от 30 000 евро, купувачите трябва да се установят в Пресиче и да купят един от избраните имоти, построени преди 1991 г.

Според Палезе, цените на жилищата започват от 500 евро на квадратен метър. Около 25 000 евро би трябвало да са достатъчни, за да си осигурите жилище от 50 квадратни метра, което се нуждае от ремонт.

"Зелено злато"

Историята на Пресиче може да бъде проследена до Средновековието, когато селищата в района се разпростират около сарацинска крепост, построена от монаси.

Той си печели репутацията на „града на зеленото злато“ на Пулия заради буйните маслинови горички, от които се добива първокласен екстра върджин зехтин. През Ренесанса това е проспериращо феодално владение, известено и с хубавото си вино, сирена и търговия с добитък.

Много местни жители живеят под земята, изкопавайки пещери в скалистия терен на Пресиче.

Под главните площади и разкошните барокови дворци се намира мрежа от 23 тайни стаи и маслобойни за маслини, в които фермерите, известни като trappettari, прекарват месеци по време на прибиране на реколтата, пресовайки маслини в каменни преси, задвижвани от магарета.

Много исторически сгради имат частен достъп до подземни камери, в които все още са разположени масивни маслобойни. Обиколките с екскурзовод през подземния град са туристически акцент.

В старинния квартал широките елегантни улици са пресечени от криволичещи тесни алеи. Величествено декорирани златисти сгради с балкони от ковано желязо и вътрешни дворове се смесват с прости бели жилища.

Има дворци с фрески, параклиси и оброчни колони, построени от богатата селска буржоазия от бяло-червеникава скала.

Vecchi curti (в превод стари дворове, бел. ред) са типични жилища, разположени в два живописни квартала на стария център, наречени Корчиули и Падретерно - с частни градини, подземни маслобойни, цитрусови дървета и екзотични растения.

Провинцията на Пресиче предлага най-доброто от Пулия – древни каменни параклиси във формата на купол, византийски крипти, маслинови горички с масивни усукани дървесни стволове, пурпурни каменни стени и селски ферми, в които местните някога са живели под закрилата на могъщи господари, за да избягат от пиратски нападения.

Фестивали и храна

Маршрутите за преходи и колоездене минават през пасторални пейзажи, осеяни с полета за паша на овце и изоставени каменни крепости.

Девствената брегова линия на Саленто, минаваща между крайбрежните Галиполи и Санта Мария ди Леука, е на един хвърлей разстояние.

В допълнение към обиколките на подземни маслобойни и фестивали, посветени на зехтина и местната кухня, атракциите включват музей на селската цивилизация, който показва предмети от миналото.

Има ежегодни фестивали, включващи фолклорна музика, танци, антични занаяти и панаири за храна в Салентина.

Пържените рибни деликатеси на Пресиче, свързани с култа към Свети Андрей, са местен специалитет, заедно с емблематичните ръчно изработени макаронени изделия orecchiette и strascinate.

Други местни деликатеси включват палачинки с квасена паста, пълнени със скариди, треска и зеленчуци, или приготвени alla pizzaiola - с маслини, каперси и чери домати.