Археолози, работещи в Помпей, са открили две нови жертви, за които смятат, че са загубили живота си в земетресение, придружило вулканичното изригване от 79 г. сл. Хр.

Италианският град е най-тясно свързан с разрушенията, причинени от изригването на Везувий, но тези двама мъже, всъщност, са убити от стени, съборени от земетресение, според експертите, цитирани от CNN.

„Част от южната стена на стаята се срутва, смачквайки единия от тях, чиято вдигната ръка предлага напразния му опит да се защити от падащата зидария“, посочват археолозите. Мъжете на най-малко 55-годишна възраст са открити по време на укрепване на съществуваща сграда.

Двамата лежат в сервизно помещение, в което вероятно са потърсили убежище, но губят живота си заради множеството травми, причинени от срутилата се сграда.

Археолозите откриват и органична материя, за която смятат, че е плат, стъклена паста - вероятно мъниста от огърлица, както и шест монети. На мястото са намерини амфора, облегната на стена, и множество съдове, купи и кани.

В съседна стая е намерен каменен кухненски плот, покрит с вар, което предполага, че наблизо са се извършвали строителни работи по време на изригването.

Pixabay

Находката „показва колко още има да се открие за ужасното изригване от 79 г. сл. Хр. и потвърждава необходимостта от продължаване на научните изследвания и разкопки в района“, според министъра на културата на Италия Дженаро Санджиулиано.

„Помпей е огромна археологическа лаборатория, която възвърна силата си през последните години, изумявайки света с непрекъснатите открития и демонстрирайки италианското превъзходство в този сектор“, добавя той.

Подробности за разкопките са публикувани в E-Journal of Pompeii.

Римският град е погребан под метри пемза и пепел при изригването на вулкана Везувий през 79 г. сл. н. е. Археолозите са открили само около две трети от обекта от 66 хектара от началото на разкопките преди 250 години, съобщава Ройтерс.