Най-известният потънал кораб в света вече може да бъде разгледан, както никога досега.

Първото дигитално изображение на Титаник, който се намира на 3 800 м дълбочина на дъното на Атлантическия океан, беше създадено посредством използването на дълбоководно картографиране.

Технологията предоставя уникален 3D изглед на целия кораб, който позволява той да бъде видян така, сякаш водата от океана е източена.

Учени се надяват, че това ще предостави по-голяма яснота относно това какво се е случило с пътническия лайнер, който потъва през 1912 г.

Над 1 500 души загиват, след като корабът се сблъсква с айсберг по време на първото си плаване от Саутхамптън до Ню Йорк.

"Все още има основни въпроси за кораба, на които трябва да бъде отговорено," казва пред BBC Паркс Стивънсън, анализатор на Титаник.

Според него, 3D моделът е "една от първите големи стъпки към това историята на Титаник да върви към изследвания, базирани на доказателства, а не на спекулации."

След откриването на останките му през 1985 г. Титаник е проучван обстойно. Той обаче е толкова голям, че в мрака на океанските дълбини камерите могат да покажат само части от разлагащия се кораб, но никога и целия.

Новият триизмерен скан обхваща потъналия кораб изцяло, предоставяйки пълен изглед към Титаник. Той е на две части, като носът и кърмата са отделени на около 800 метра. Разбитият кораб пък е заобиколен от огромно поле от отломки.

Сканирането е извършено през лятото на 2022 г. от Magellan Ltd - компания за дълбоководно картографиране, в сътрудничество с Atlantic Productions, която прави документален филм за проекта.

Контролирани дистанционно подводници са прекарали над 200 часа в обследването на дължината и широчината на потъналия кораб. Те са направили над 700 000 снимки от всеки ъгъл, създавайки точна 3D реконструкция.

Герхард Сайфърт от Magellan, който отговаря за планирането на експедицията, казва, че това е най-големият проект за подводно сканиране, по който някога е работил.

"Дълбочината от близо 4 000 м е предизвикателство, а на мястото има и различни подводни течения. В същото време, ние нямаме право да докосваме нищо, за да не увредим останките," обяснява той.

"Другото предизвикателство е, че трябва да заснемете всеки квадратен сантиметър, дори и безинтересните части, като полето с останки."

Сканът показва както огромните размери на кораба, така и някои миниатюрни детайли, като серийния номер на едно от витлата. Носът, който сега е покрит със сталактити от ръжда, може да бъде разпознат веднага, дори и 100 г. след потъването на кораба.

Кърмата обаче представлява една метална бъркотия. Тази част от кораба се откъсва, когато той се забива в океанското дъно.

В заобикалящото Титаник поле от останки са разпръснати най-различни неща, в това число метални конструкции от кораба, статуи и неотворени бутилки шампанско. Има и множество лични вещи, сред които десетки обувки.

Стивънсън казва, че благодарение на тези нови снимки кърмата може да бъде изследвана и да се установи как точно корабът се е ударил в дъното.

Морската вода обаче е оставила своя отпечатък върху него, като той е разяждан от микроби, а частите му се разпадат. Историците са наясно, че времето тази морска катастрофа да бъде разгадана напълно изтича.

Сканираните изображения обаче сега замразяват кораба във времето и ще позволят на експертите да се съсредоточат върху всеки малък детайл. Надеждата е, че Титаник все още може да разкрие своите тайни.