Петролният гигант Shell Plc ще използва базирана на изкуствения интелект (AI) технология - дело на компанията SparkCognition, в своите дълбоководни проучвания и в добива на петрол с цел повишаване на офшорното производство.

AI алгоритмите на SparkCognition ще обработват и анализират големи количества сеизмични данни в търсене на нови петролни резервоари от страна на Shell, която е най-големият производител в Мексиканския залив в САЩ.

"Отдадени сме на намирането на нови и иновативни начини за преоткриване на нашите прооучвателни методи на работа," заявява Габриел Гера, вицепрезидент на Shell, отговарящ за иновациите.

Целта е да се подобри оперативната ефективност и скоростта и да се увеличат производството и успехите при проучвателните работи. Новият процес може да съкращава проучвателните работи от девет месеца до по-малко от девет дни, съобщават от двете компании.

"Генеративният изкуствен интелект за сеизмични изображения може да повлияе позитивно на проучвателните работи и има широки последици," казва Брус Портър, старши научен директор на базираната в Тексас SparkCognition.

Технологията ще генерира подповърхностни изображения, като ще използва по-малко сканирания на сеизмичните данни от обикновено, което пък ще помогне за опазването на дълбоките води, според двете компании.

При сеизмичните технологии звукови вълни се изпращат за изследване на зоните под повърхността.

По-малко сеизмични проучвания ускоряват работния процес при проучвателните дейности и биха спестили разходи за високопроизводителни изчисления.