Миналото лято авиокомпаниите и летищата са загубили рекордно много багаж. Регистрираният процент е най-високият от десетилетие, съобщава Independent.

Общо 26 милиона куфара, сакове, раници и чанти са неправилно разпределени по летищата в световен мащаб през 2022 г.

Грешките се дължат на недостига на квалифициран персонал, възобновяването на международните пътувания и увеличения трафик, които „направиха предизвикателство управлението на багажа и осигуряването на безпроблемната иму обработка, особено по време на пиковите периоди на пътуване“, посочват от авиационния доставчик SITA в своя доклад Baggage IT Insights.

Броят на загубения багаж почти се е удвоил през миналата година, в сравнение с 2021 г., скачайки от 4.35 на 7.6 куфара на 1000 пътници. Това е ръст и спрямо нивото на показателя от преди пандемията, възлизащо на 5.6 багажа на 1000 пътници през 2019 г.

Въздушният трафик през 2019 г. достигна 4.5 милиарда пътници, спадайки на 3.42 милиарда през 2022 г.

Това обаче е 50-процентен скок спрямо цифрата за 2021 г., съчетан с по-малко персонал, който да се справи с работата, след като хиляди работници останаха извън индустрията по време на пандемията.

„Бързото завръщане на пътуващите изненада индустрията и доведе до планини от багаж, тъй като летищата, авиокомпаниите и наземните оператори работят с намален персонал“, казва Дейвид Лаворел, главен изпълнителен директор на SITA.

По-големите летища първи се сблъскаха с проблемите, които впоследствие засегнаха и по-малките аеропортове.

Забавеният багаж представлява 80 процента от всички неправилно обработени куфари през миналата година, докато изгубените и откраднатите пътни чанти са скочили до 7 процента. Повредените и откраднатите са намалели до 13 процента.

Европа се представя най-зле с 15.7 неправилно обработени куфара на 1000 пътници - трикратно увеличение спрямо предходната година. Показателят възлиза на 6.35 на 1000 пътници в Северна Америка и три на 1000 в Азия.

SITA използва за проучването данни от своя софтуер за проследяване на багаж, който се използва от 500 клиенти на 2800 летища по света.

$Обезсърчаващо е да видим този процент да се покачва отново след десетилетие, в което той намаля повече от половината. Като индустрия трябва да работим усилено, за да гарантираме, че пътниците отново ще са спокойни да чекират багажа си", посочва Лаворел.