Цената на златото по всяка вероятност ще завърши седмицата с най-голямото си понижение в последните 3.5 месеца - главно заради надеждите, че ще бъде постигнато споразумение в преговорите за повишаване на тавана на дълга на САЩ.

Спадът се засилва и от очакванията на част от пазарните участници, че Федералният резерв ще направи пауза при вдигането на лихвите. На последните си десет заседания Фед предприе увеличения на основната лихва, за да се бори с инфлацията в страната.

Спот цената на златото, отразяваща най-вече физическата му търговия, се понижи до 1 958.29 долара, което е с 2.6% под нивата от края на миналата седмица. Това е най-големият седмичен спад от началото на февруари т. г.

Фючърсите на златото се търгуват рано днес при нива от 1964.40 долара за тройунция.

Инвеститорите в благородния метал очакват благоприятно развитие на разговорите около повишаване на тавана на дълга на САЩ.

Това, както и поскъпването на щатския долар, и повишаването на доходността при облигациите влияе негативно на цената на златото, казва Илия Спивак, ръководител на макроикономическия отдел на Tastylive.

Щатският президент Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин МакКарти се надяват да финализират сделката около тавана на дълга на страната след завръщането на Байдън от срещата на Г7 в Япония. 

Доларовият индекс, измерващ представянето на американската валута спрямо кошница от шест основни валути, се повиши до двумесечен максимум, което прави златото по-недостъпно за инвеститорите отвъд океана.

Среброто също се насочва към второто си поредно седмично понижение, като днес се търгува на ниво от 23.52 долара за тройунция.

От началото на годината цената на златото се е повишила със 7.4%, докато среброто губи 1.6% от стойността си.