Петролът започна седмичната търговия с понижение, на фона на напрегнатите преговори за тавана на дълга в Съединените щати.

"Черното злато" отчита спад в трета поредна сесия, в очакване на наближаващия краен срок за постигане на сделка между републиканците и демократите в американския Конгрес. 

Ако не се стигне до такава, още в началото на юни държавната администрация във Вашингтон може да бъде принудена да обяви фалит, предупреди финансовият министър на страната Джанет Йелън. 

Инвеститорите се притесняват, че икономическите смущения, произтичащи от подобен сценарий, могат да навредят на търсенето на суровини. 

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняха с 0.6% в сутрешната търговия - до ниво от 75.16 долара за барел, докато тези на американския суров петрол паднаха с 0.5 на сто, до 71.31 долара.

Миналата седмица и двата договора се повишиха с около 2%, слагайки край на четири поредни седмици на тежък спад.

Те получиха подкрепа от перспективата за прекъсване на доставките в Канада поради горските пожари в богатата на суров петрол провинция Алберта, както и от признаците за нарастващо търсене на бензин в САЩ през летния сезон.

Слабостта на долара предложи известно облекчение на цените на суровия петрол след смесените сигнали относно паричната политика от Федералния резерв.

Въпреки че редица официални лица сигнализираха, че банката ще остане агресивна през следващите месеци, председателят на Фед Джером Пауъл каза в петък, че затягането на кредитните условия може да намали необходимостта от повишаване на лихвените проценти с големи стъпки.

Въпреки този краткотраен оптимизъм обаче, цената на петрола пада с почти 5% от началото на май, с което е на път да запише пети пореден месец "на червено". Пазарите продължават да се борят със страховете от забавяне на търсенето и влошаване на икономическите условия.

Поредицата от слаби икономически данни от Китай показаха, че възстановяването след пандемията от COVID-19 се забавя в най-големия вносител на петрол в света. Това хвърли съмнения върху прогнозите, че Китай може да тласне търсенето на петрол до рекордно високи нива тази година.

И докато търсенето на горива в САЩ изглежда се подобрява, предлагането също остава "раздуто" след неочакваното нарастване на запасите от суров петрол в страната.