Дръжте фунийката здраво - една топка от това изискано удоволствие вероятно ще ви струва повече от целия сладолед, който ще успеете да изконсумирате през следващите няколко лета.

Цената на замразения десерт, наречен byakuya ("бяла нощ" на японски), в момента достига 880 000 йени (6380 долара) за порция, което официално го прави най-скъпия сладолед в света, според Световните рекорди на Гинес.

Японската компания Cellato нарича „бялата нощ“ gelato на уебсайта си, като името е намек за италианския й произход. Доставяна от Алба – дом на най-добрите бели трюфели в Италия, само тази съставка може да струва до 2 млн. йени (14 500 долара) на килограм, посочват от Гинес.

Сладоледът е гарниран от годни за консумация златни листа, два вида сирене и sakekasu - подобна на паста съставка, получена при процеса на приготвяне на саке, разказва CNN.

„Отне ни повече от 1.5 години да разработим - с много опити и грешки, правилния вкус“, казва представител на компанията пред Гинес.

Според Cellato, нейната мисия не е просто да прави скъпи десерти, а да създаде кулинарно приключение, обединяващо европейски съставки и традиционни японски храни.

За ръководител на проекта тя привлича Тадайоши Ямада, главен готвач в RiVi - базиран в Осака ресторант, известен със своята френско-японска фюжън кухня. Сладоледът се предлага за продажба в Япония и се доставя директно до потребителите.

Консумацията на лакомството изисква почти такава прецизност, каквато се влага при създаването му – затова Cellato посочва подробно всички стъпки, които трябва да бъдат предприети при изяждането му.

Посетителите са инструктирани да добавят белия трюфел, когато сладоледът омекне, преди да го смесят с ръчно изработена метална лъжица, получена при доставката.

Те се съветват да оставят сладоледа да се размрази на стайна температура или в микровълнова фурна с мощност 500 вата за 10 до 20 секунди, ако е прекалено твърд. Препоръчва се дегустацията му да се комбинира със саке или френско бяло вино.

Cellato, която предлага и сладолед с черен трюфел, посочва, че планира да разнообрази своята изключително скъпа продуктова линия, за да включи в нея шампанско и хайвер.