Цените на петрола отчитат ръст през настоящата седмица, на фона на последните данни за запасите в САЩ и предупреждението към спекулантите от страна на Саудитска Арабия.

От началото на 2023 г. щатският лек суров петрол бележи спад в стойността си от 9%, а сортът Брент се търгува на 10% по-ниски нива спрямо края на миналата година.

Увеличават се обаче анализаторите, споделящи мнението, че ръст до над 100 долара за барел е все по-вероятен. За последно такъв беше регистриран през февруари миналата година, в резултат на руската инвазия в Украйна.

Какво движи цената на петрола в момента?

Енергийният министър на Саудитска Арабия предупреди инвеститорите, скъсяващи петрола и очакващи нови понижения, да „внимават за евентуални загуби“. Това се случи само дни преди срещата на страните от ОПЕК+, която ще се проведе на 4 юни във Виена.

От организацията на петролните износители плюс Русия може да се очаква ново свиване на добива, с което да се изтласкат цените в желаната от тях посока.

Последните данни за запасите в САЩ пък показаха най-голямо седмично понижение от шест месеца насам.

Запасите от суров петрол отчитат спад от 6.8 млн. барела за седмица, а от бензин – на 6.4 млн. барела. Новината идва само седмица преди началото на сезона на пътуванията в Щатите, когато потреблението на горива е най-високо през годината.

Може ли да видим отново $100 за барел?

Ако от OPEC+ отново понижат добива си, това ще доведе до намаляване на предлагането, следователно и до по-високи цени на петрола в идните седмици. Това, от своя страна, би принудило част от спекулантите да затворят късите си позиции.

Независимият анализатор Пиеро Кингари е на мнение, че евентуално ново намаляване на добивите ще изведе цените до поне 90 долара за барел.

Той обаче посочва, че разговорите за повишаването на тавана на дълга в САЩ в момента потискат цената на суровината, а евентуални нови повишения на лихвите и опасенията от глобална рецесия биха могли да понижат потреблението на горива.

Анализаторът на Primary vision Осама Ризви пък е на мнение, че в момента няма шанс да станем свидетели на трицифрени стойности за петрола, тъй като последните данни сочат спад на производството в САЩ и Китай.