Висшата лига по футбол на Англия ще се сдобие с вълнуващ нов член това лято, като битката за позицията тази година ще е между Ковънтри Сити и Лутън Таун.

Ковънтри не са играли в най-високото ниво на английския футбол от началото на века, докато Лутън не са играли никога във Висшата лига, след като за последно бяха в лигата в сезона преди ребрандирането ѝ през 1992 г.

Един от двата отбора обаче ще се завърне във висшия ешелон на английския футбол това лято и ще подобри значително финансовото си състояние.

Финалният плейоф в Чемпиъншип, който ще се изиграе на 27 май, често е наричан най-скъпият мач в световния футбол не заради наградния фонд, а до голяма степен заради проходите от телевизионните права за излъчването на Висшата лига, които победителят се очаква да получи.

Всеки сезон отборите от Висшата лига си разпределят поравно средства от излъчването на мачовете във Великобритания и в чужбина.

Отборите получават и средства във основа на представянето си в шампионата, което на практика е като награден фонд от Висшата лига и зависи от мястото, на което отборът завършва в класирането. Сумата може да варира от между 1 и 2 млн. паунда за последния до над 30 млн. паунда за първия.

Клубовете също така получават средства в зависимост от това колко от мачовете им са били предавани през сезона.

Според доклад от 2020 г. на Deloitte, победителят в плейофа на Чемпиъншип от 2020 г. между и Фулъм и Брентфорд (който, в крайна сметка, беше спечелен от Фулъм) трябваше да получи допълнителни приходи в размер на до 160 млн. паунда за период от три години, като имаше възможност сумата да нарасне до 265 млн. паунда за пет години, ако съответният клуб се спаси от изпадане още в първия сезон.

За съжаление на феновете на Фулъм, отборът изпадна още следващия сезон, но успя да се върне веднага във Висшата лига. Междувременно, Брентфорд спечелиха плейофа през 2021 г. и в момента също са част от първото ниво на английския футбол.

Дори и да направи слаб сезон във Висшата лига, победителят измежду Ковънтри и Лутън ще може да разита на т. нар. „парашутни плащания“. Това са солидарни плащания, които имат за цел да смекчат ефекта от отпадането от първото ниво на английския футбол.

След като отборът се изкачи отново до Висшата лига, тези плащания спират.

Когато става въпрос за подобни суми, едва ли трябва да се споменава важността на предстоящия мач за Ковътри и Лутън, които преминаха през трудни периоди в последните години.