Турската лира се срина до историческо дъно от над 20 лири за един щатски долар преди балотажа на президентските избори, който ще се проведе в неделя (28 май) и ще определи дали настоящият президент на страната Реджеп Тайип Ердоган ще продължи да управлява.

Лирата достигна ниво от 20.06 спрямо долара в петък, след което приключи сесията на ниво от 19.978. От началото на тази година турската валута поевтиня с 6.3%.

Турските финансови активи са подложени на натиск още от първия тур на президентските избори на 14 май, който показа, че Ердоган има високи шансове да спечели на балотажа в неделя, когато ще се изправи срещу своя опонент Кемал Калъчдароглу.

Държавните доларови облигации и акциите на турските компании се понижиха, докато разходите за застраховане на експозициите към турски дълг скочиха поради очакванията, че Ердоган ще продължи с неортодоксалните си икономически политики. Според повечето анализатори, именно те са довели Турция до ръба на икономически крах.

„Турската лира се обезценява значително всеки ден в очакване на победата на Ердоган. Много наблюдатели прогнозират внезапен пробив, просто защото това би било по-вероятно, отколкото системата да продължи да работи "на ръба" до безкрайност", коментира пред Ройтерс анализаторът на Commerzbank FX Тата Госе.

В сряда стана ясно, че има разногласия и несигурност в правителството на Ердоган относно това дали страната трябва да продължи да се придържа към настоящата си икономическа програма или да я изостави.

След години на пазарни интервенции и други методи за охлаждане на търсенето на чуждестранна валута, нетните валутни резерви на Турската централна банка паднаха на отрицателна територия миналата седмица за първи път от 2002 г. насам.

Нетните валутни резерви възлизат на -151,3 милиона щатски долара към 19 май, след като търсенето на валута нарасна значително преди изборите. Икономистите смятат, че лирата ще продължи спада си и след вота, след като загуби 44% от стойността си през 2021 г. и 30% през 2022 г.

В четвъртък Ердоган каза, че държавите от Персийския залив наскоро са изпратили финансиране на Турция, като за кратко са помогнали за облекчаване на централната банка и пазарите.