Турската лира достигна нов исторически минимум рано днес, с което продължава поевтиняването си след преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Валутата на южната ни съседка се търгуваше при ниво от 20.15 лири за щатски долар, с което отчете новата си най-ниска стойност в историята.

От началото на 2023 г. лирата е загубила 7% от стойността си, пише CNBC.

Настоящият президент на страната Реджеп Ердоган спечели втория тур на изборите, след като събра 52.14% от гласовете. Лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу остана с 47.86%.

“Ако лирата продължава да се обезценява, за да избегне икономическа криза, Ердоган трябва да действа незабавно и да назначи някой като Шимшек за финансов министър“, казва Тимоти Аш от BlueBay Asset Management.

Мехмет Шимшек е бивш финансов министър на страната, които в периода 2015-18 година беше и вицепрезидент на Турция.

„Въпросът е дали подобен човек ще е достатъчен, за да предприеме необходимите мерки, включващи повишение на лихвите“, допълни Аш.

В момента турската монетарна политика е съсредоточена върху преследването на икономически ръст и по-голям износ, за сметка на инфлацията.

„Очакванията са, че лирата ще продължи да поевтинява и в следващите месеци“, казва Стивън Енгландер от Standard Chartered Bank.

Според него, Турция има много други икономически проблеми за разрешаване след завръщането на Ердоган за нов петгодишен мандат.

Нов доклад на Goldman Sachs посочва, че пазарите ще се съсредоточат както върху лирата, така и върху политиката на страната относно валутните ѝ резерви.

По мнението на анализатори от Morgan Stanley, валутата може да достигне нива от 26 лири спрямо щатския долар, след което да поевтинее до края на 2023 г. до 28 лири за долар.