Има една популярна поговорка на италиански, съответстваща по значение на израза „когато адът замръзне“ – „когато мостът до Месина бъде построен“.

Мечтата за мост, свързващ континенталната част на страната със Сицилия през Месинския проток, датира от римско време. Оттогава различни планове, включително за тунел под водата, идват и си отиват.

Ако бъде построен, мостът през протока Месина ще се простира на 3.2 км и ще бъде най-дългият висящ мост в света, посочва CNN.

В наши дни мащабният инженерен проект може действително да бъде реализиран, благодарение на указ, приет от правителството на Джорджа Мелони миналия месец, след като министърът на транспорта Матео Салвини съживи плана за изграждането му.

През 2006 г. търгът за моста е спечелен от консорциум, ръководен от италианската компания Salini Impregilo, днес известна като WeBuild.

Когато правителството на Берлускони пада от власт същата година, плановете се сриват заедно с него, след като следващият министър-председател Романо Проди ги обявява за загуба на пари и риск за околната среда.

Оттогава различни правителства се опитват да съживят проекта, а сегашната управляваща коалиция на Мелони, Салвини и Берлускони го постави в списъка си с предизборни обещания. Когато Салвини стана министър на транспорта, той го направи свой приоритет.

WeBuild съди правителството за нарушаване на договора, след като проектът е спрян, но остава най-вероятната компания, която ще се заеме с изграждането, въпреки „изразения интерес от цял свят, включително от Китай“, каза Салвини при представянето на плана през март.

„Тези, които спечелиха търга през 2006 г., най-вероятно ще продължат с окончателната версия на проекта“, каза той, без да назовава WeBuild директно. Инженерният директор на компанията Микеле Лонго беше поканен в парламента, за да говори за възобновения план.

„Мостът над протока Месина е проект, на който може да бъде направена първа копка още сега. Веднага след като договорът бъде възстановен и актуализиран, проектът може да започне“, каза Лонго пред депутатите.

„Очаква се подготовката да отнеме осем месеца, докато времето, необходимо за изграждането на моста, ще бъде малко повече от шест години,“ допълни той.

Стойността на проекта е 4.5 млрд. евро само за моста и 6.75 млрд. евро за инфраструктурата от двете му страни, включително модернизиране на пътни и жп връзки, изграждане на терминали и подготвителна работа по суша и море, за да се „намалят хидрогеоложките рискове“.

От 1965 г. насам 1.2 млрд. евро публични средства са изразходвани за проучвания за осъществимост на начинанието, според италианското министерство на финансите. Салвини, например, обича да казва, че ще струва повече „да не построим моста, отколкото да го построим“.

Разломни линии

Плановете може и да бележат напредък, но предизвикателствата са сложни. Строителните проекти в Южна Италия са във владение на два големи престъпни синдиката – калабрийската „Ндрангета“ и сицилианската Коза Ностра.

Неотдавнашният арест на шефа на Коза Ностра Матео Месина Денаро след 30 години престой в Сицилия е победа, тъй като той е против изграждането на моста, както и някои други мафиотски босове, сочат данни от информатори.

И в това има логика – подобно съоръжение предполага развитие, а престъпните синдикати се хранят с бедност и изостаналост.

Но страховете остават. Проучване на мозъчния тръст Nomos Center, публикувано преди 20 години и актуализирано в наши дни, предупреждава, че части от проекта могат да попаднат под криминален контрол, както и че има възможност местните мафиоти да поискат пари за защита.

Салвини омаловажава опасенията. „Не се страхувам от престъпно проникване“, каза той наскоро в парламента. „Ще гарантираме, че най-добрите италиански, европейски и световни компании работят там. Ще има надзорни органи, които ще следят всяко инвестирано евро.“

Има и геофизични проблеми, с които Италия е още по-трудно да се пребори. Проливът Месина е по линията на разлом, предизвикал земетресение с магнитуд 7.1 през 1908 г., което убива повече от 100 000 души.

Появилото се след него цунами опустошава крайбрежните райони от калабрийската и сицилианската страна на водата. Това все още е най-смъртоносният трус в историята на Европа.

Водите в района са бурни. Теченията са толкова силни, че често откъсват водорасли от морското дъно и се променят на всеки шест часа, според НАСА, която отбелязва, че те се виждат дори от космоса.

Съгласно първоначалния план на WeBuild, който е и единственият, разглеждан в момента, мостовата настилка ще бъде построена така, че да издържа на ветрове до 300 километра в час. Пътят пък ще остава отворен за движение и при вятър със скорост до 150 километра в час.

Ще има по три пътни ленти във всяка посока – две за движение и една аварийна, с влакови линии по средата. Според сегашния план, на всеки час по моста ще могат да преминават 6000 коли и камиони, а на ден - 200 влака.

Съоръжението ще бъде изградено на около 74 метра над морското равнище и ще позволява преминаването на товарни кораби и дори на най-високите круизни кораби. То ще бъде проектирано да издържа земетресение с магнитуд 7.5.

Само строителната фаза ще допринесе с 2.9 милиарда евро за БВП на Италия, като ще бъдат наети 100 000 души и 300 доставчици, каза Лонго пред парламента, добавяйки, че „повечето от тези хора ще дойдат от регионите на Сицилия и Калабрия, където нивата на безработица са високи“.

Относно географските предизвикателства, според Лонго, това е „един от най-динамичните проливи, но също така е и една от най-изследваните зони.“ Относно опасностите от намесата на организираната престъпност, експертът твърди, че „нищо не е невъзможно, но това е нисък риск“.

„Опустошително“ за дивата природа

Еколозите отдавна твърдят, че мостът ще бъде опустошителен за района и дивата природа.

„В Месинския пролив - много важен път за птици и морски бозайници, е налице една от най-високите концентрации на биоразнообразие в света“, казва говорител на групата Legambiente, добавяйки, че мостът – както по време, така и след строителство, би нарушил миграционните пътища между Африка и Европа.

Световният фонд за дивата природа също води кампания срещу съживяването на проекта. „Цялата зона на Месинския проток е защитена съгласно Директивата за местообитанията на ЕС“, според директора по институционалните връзки на WWF Стефано Ленци.

През 2006 г., преди планът да бъде отложен, групата подготвяше дело, за да се опита да го спре за нарушаване на защитените зони на Европейския съюз. Според еколозите, половинчасовият ферибот, който в момента се движи в района, е най-малко разрушителният маршрут.

Въздействието върху икономиката на моста ще бъде огромно, настоява Салвини, като казва, че товарни кораби от Азия могат да акостират в Сицилия, а стоките да бъдат транспортирани с високоскоростни влакове до Европа, въпреки че в момента на острова няма високоскоростна железница.

Общественото мнение от двете страни на пролива също е разделено. Мостът обаче никога не е бил толкова близо до изграждане, след като Мелони подписа указа, който ще стане закон през юни, а Салвини заяви, че се надява работата по съоръжението да започне до юли 2024 г.